©  REUTERS

Oekraïens rapport: Rusland legt familieleden van gezonken pantserkruiser het zwijgen op

Het zinken van de pantserkruiser Moskva op dag 50 van de oorlog was een van de grootste militaire tegenslagen voor Rusland in dit conflict, zowel symbolisch als materieel. Over het lot van de 510-koppige bemanning is niet veel geweten, en als het van Rusland afhangt blijft dat ook zo. De nabestaanden van de bemanningsleden van het oorlogsschip krijgen een verbod om informatie naar buiten te lekken.

joro

Dat staat te lezen in een nieuw rapport van de belangrijkste inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie, dat zijn weg vond naar het socialemediakanaal Telegram.

Op 14 april zonk de Moskva-kruiser, het voormalige vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, nadat het een dag eerder geraakt was door twee Neptun-raketten, afgevuurd door Oekraïense strijdkrachten.

Het Russische ministerie van Defensie minimaliseert de menselijke tol en heeft het over slechts één dode. 27 bemanningsleden zouden nog vermist zijn, 396 zijn veilig geëvacueerd. Maar Oekraïne brengt andere cijfers en zegt dat slechts 58 van de 510 aanwezige mariniers er levend vanaf kwamen.

Strafrechtelijke vervolging

Volgens de informatie van de Oekraïense inlichtingendienst is Rusland er als de dood voor dat de families van de matrozen naar de pers stappen. Een speciale groep van psychologen, artsen en advocaten werd op hen afgestuurd, volgens het Oekraïense rapport voornamelijk om lekken te vermijden. De families zouden te horen hebben gekregen dat wanneer ze toch informatie over de gezonken vloot aan de grote klok hangen, ze kunnen fluiten naar een vergoeding voor het verlies van hun dierbaren en ook een strafrechtelijke vervolging riskeren.

Maar Rusland zou toch schrik hebben dat sommige boze familieleden zich niet aan de instructies zullen houden. Tijdens een recente ontmoeting tussen het commando van de Zwarte Zeevloot en families van de mariniers in Sebastopol, werd de locatie nog hermetisch afgesloten door de militaire politie.

Begin mei kwam een tante van één van de opvarenden van wie sindsdien niets meer gehoord werd, al met alternatieve feiten naar buiten. Volgens de tante van Sergei Grudinin (21) zou zijn moeder eerst te horen hebben gekregen dat hij nog leefde, maar nadien kreeg ze een telefoontje met de melding dat haar zoon vermist zou zijn.

LEES OOK. Liegt Rusland over overleden bemanningsleden van Moskva? Tante van opvarende brengt nieuwe feiten aan het licht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER