JEF JACOBS

Sophie Lauwers (55) is onverwacht overleden, directeur van kunstencentrum Bozar in Brussel

In Brussel is directeur van Bozar Sophie Lauwers (55) overleden. Ze was nog maar sinds oktober vorig jaar aangesteld als directeur-generaal van het kunstencentrum. Ze stierf al eind vorige maand, haar dood is nu pas bekendgemaakt.

“Met groot verdriet melden we het overlijden van Sophie Lauwers, CEO van Bozar – Paleis voor Schone Kunsten. Haar gezondheid is onverwacht en op bijzonder korte termijn achteruitgegaan. Ze is zondag 29 mei thuis in alle rust in intieme kring heengegaan. Bozar verliest met haar een ervaren kapitein en inspirerende collega,” laat Bozar weten.

Bozar verliest een ervaren kapitein en een inspirerende collega

Lauwers was een bekende en gerespecteerde figuur in de Belgische kunstwereld.

De lijst boeiende tentoonstellingen die Lauwers mee in de steigers zette in Bozar is indrukwekkend: oude kunst van Francisco de Zurbarán of Bernard van Orley; uit de 20e eeuw de verstilde schilderijen van Giorgio Morandi, sculpturen van Pablo Picasso, een bijzonder succesvolle expo met werk van Keith Haring of een grote retrospectieve van Roger Raveel. 

Ook kunstenaars van vandaag kregen de volle aandacht, zoals Michaël Borremans of heel recent nog David Hockney of Rinus Van de Velde.

Sophie Lauwers en koningin Mathilde in de expo David Hockney (7 oktober 2021)

Alles samen was Lauwers meer dan 20 jaar actief bij Bozar, als coördinator en expo-directeur en sinds vorige herfst als algemeen directeur.  Ze sloeg een brug tussen klassieke en hedendaagse kunst, maar ook tussen de beeldende kunsten en andere disciplines. Bozar prijst haar "driesporenbeleid met grote klassieke kunst, hoofdrolspelers van de moderne kunst na de twee wereldoorlogen en hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. "

Lauwers zag haar functie "uitdrukkelijk als team work, een expeditie tussen wat we al kennen en wat we nog moeten ontdekken. Verbinding, generositeit en de verbeeldingskracht van kunstenaars stelde ze in haar visie voorop," laat Bozar ook weten.

BEKIJK: Sophie Lauwers leidt rond op de expo Roger Raveel (Journaal, 17 maart 2021)

Videospeler inladen...

Lauwers volgde bij Bozar directeur Paul Dujardin op. Daarvoor ging de organisatie door woelig water, met klachten bij het personeel over te hoge werkdruk. In het gebouw waar Bozar huist, het Paleis voor Schone Kunsten, brak ook brand uit. Dit jaar had een feestjaar moeten worden, want het gebouw is 100 jaar geleden bedacht. 

Lauwers studeerde geschiedenis en ballet en begon haar loopbaan in de reclame- en marketingwereld. In 1999 werkte ze voor het Van Dyck-jaar in Antwerpen en in 2000 voor Brussel culturele hoofdstad van Europa. Daarna volgden twintig vruchtbare jaren bij Bozar. Het afscheid van Lauwers vond plaats in intieme kring. Vanaf morgen ligt er een rouwregister in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, tot 28 juni.

Op 19 februari was Sophie Lauwers twee uur lang te gast in "De liefhebber" bij Katelijne Boon op Klara. Die uitzending kunt u hier herbeluisteren.

BEKIJK: Sophie Lauwers leidt rond op de expo Bernard van Orley (19 februari 2019)

Videospeler inladen...

Meest gelezen