Waalse oud-minister Jean-Luc Crucke (MR) past voor Grondwettelijk Hof en blijft in de politiek

De Waalse oud-minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) is dan toch geen kandidaat om rechter bij het Grondwettelijk Hof te worden, zoals hij begin dit jaar had aangekondigd. Hij blijft in de politiek en wil naar eigen zeggen "mensen uit democratische partijen samenbrengen rond de klimaatkwestie". Dat kondigt hij in een interview met de krant "La Libre".

Jean-Luc Crucke kondigde in januari aan dat hij ontslag nam als minister na een conflict met zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez over een belastinghervorming van de Waalse regering. Hij nam zijn beslissing om MR-kandidaat te zijn voor het Grondwettelijk Hof naar eigen zeggen "in zijn eentje", zonder druk of inmenging van buitenaf. Opvallend genoeg werd hij bij die mededeling geflankeerd door partijvoorzitter Bouchez.

Het was bekend dat Crucke en Bouchez op zijn zachtst gezegd "niet op dezelfde lijn zaten". Werd Crucke via een carriĆØreswitch weggepromoveerd?

In elk geval heeft de man zijn beslissing van januari herzien. Hij lijkt niet aan te sturen op de oprichting van een volwaardige nieuwe politieke partij. "Wat we vandaag nodig hebben, is het samenbrengen van democratische en progressieve politieke krachten", zegt hij in "La Libre". "Maar daarvoor moeten de politici in dit land stoppen met elkaar uit te schelden en te beschadigen."

Is dit een sneer naar zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, die geregeld op Twitter in de clinch gaat met collega's in de meerderheid. "In dit stadium" is Jean-Luc Crucke geen kandidaat om MR-voorzitter te worden.Ā "Maar men mag absoluut niets uitsluiten. Niets is onmogelijk", klinkt het veelbetekenend.Ā 

Meest gelezen