Archiefbeeld: Poetin en Macron. ©  REUTERS

Poolse president haalt uit naar leiders die met Poetin praten: “Sprak iemand zo met Hitler?”

Regeringsleiders zoals de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron moeten niet meer met de Russische president Vladimir Poetin praten. Die gesprekken leveren niets op en “geven de schijn van legitimiteit aan iemand die verantwoordelijk is voor de misdaden die het Russische leger in Oekraïne begaat”, zegt de Poolse president Andrzej Duda in een interview met de Duitse krant Bild.

Bron: BELGA

LEES OOK. Wordt zesde pakket met sancties van EU tegen Rusland het laatste? “Het wordt moeilijk om verder te gaan”

De Poolse president zegt “geschokt” te zijn door de aanhoudende gesprekken met de Russische leider en door de recente oproep van Macron om Poetin niet te vernederen. “Heeft iemand gedurende de Tweede Wereldoorlog op deze manier met Adolf Hitler gesproken?”, vraagt Duda zich af. “Heeft er iemand gezegd dat hij zijn gezicht moet kunnen redden? Dat we het zo moeten regelen dat het niet vernederend is voor Adolf Hitler?”

Bild publiceerde het interview woensdagavond laat op YouTube.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Macron en Scholz hebben sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meermaals telefonisch met Poetin gesproken. Hun laatste gesprek was vorige week en ging onder meer over hervatting van de graanexport uit Oekraïne. Macron noemde in april zijn gesprekken met Poetin “ondankbaar werk”, maar zei het als “zijn plicht” te zien om een opening te houden.

Vrees voor inval

In het interview ging Duda ook in op de vrees dat Poetin ook zijn land aanvalt. “We zien het gezicht van Rusland dat we in decennia niet meer gezien hadden, maar we kennen dat wel. Het is het gezicht van een imperialistische staat die anderen hun vrijheid wil ontnemen. En dat moeten we vermijden.” Hij zegt dan ook te hopen dat het imperialistische Rusland zijn tanden stukbijt op Oekraïne. “Ondertussen worden wij zo sterk dat het niet meer de moeite loont om ons aan te vallen. Oekraïne verdedigen is van fundamenteel belang voor ons.”

LEES OOK. De oorlog die Rusland aan het thuisfront aan het verliezen is

Hij spaarde ook zijn kritiek op het beleid van Duitsland niet, en zegt nog steeds te wachten op tanks en extra bewapening. “We hebben onze tanks weggegeven en niets in de plaats gekregen. We zijn aan het onderhandelen over nieuwe tanks, en hebben een contract getekend met de VS. Ook in Zuid-Korea doen we dat. Maar dat gaat jaren duren. Als we ondertussen wat oudere Duitse tanks konden krijgen, zouden we heel dankbaar zijn.”

LEES OOK. Vladimir Poetin belt met Emmanuel Macron: “Het Westen kan helpen om oorlogsmisdaden van Oekraïense troepen te stoppen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer