Woningpas kan nu ook gedeeld worden op immosites

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Verkopers of verhuurders kunnen voortaan de woningpas, het digitaal paspoort van hun woning, ook publiek delen, bijvoorbeeld op immosites. Dat kondigt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) donderdag aan. Bedoeling is zo toekomstige kopers en huurders beter te informeren over de toestand van hun nieuwe woning, en eigenaars moeten niet langer alle informatie bijeen zoeken. “Zowel eigenaars als geïnteresseerde kandidaat-kopers of -huurders zijn hierbij gebaat”, merkt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op.

Bron: BELGA

Sinds 2020 kon de woningpas al met derden gedeeld worden, maar nu wordt er een stapje verder gezet: de pas kan voor iedereen opengesteld worden. Er wordt dan een publieke link aangemaakt die met geïnteresseerde kandidaat-kopers of -huurders gedeeld kan worden. Die kan dan toegevoegd worden aan een zoekertje op een immosite. Ook bij verbouwingswerken of advies van een energiedeskundige kan deze nieuwe functie van pas komen. 

VEKA benadrukt tot slot dat deze informatie betrouwbaar, veilig en met respect voor de privacy wordt behandeld. “Als eigenaar bent u de enige die op elk moment toegang heeft tot de informatie over uw woning”, klinkt het. “U beslist zelf of u tijdelijk toegang wil verlenen aan derden, wanneer u uw woningpas publiek wilt delen, met wie u uw woningpas deelt en voor hoe lang.”

De woningpas bevat inlichtingen over onder meer energie, isolatie, installaties en stedenbouwkundige vergunningen. De woningpas is te raadplegen op woningpas.vlaanderen.be, en inloggen kan met de e-ID of via de itsme-app.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen