Drie doden bij schietpartij in fabriek in Amerikaanse staat Maryland

Bij een schietpartij in een fabriek in de Amerikaanse staat Maryland zijn drie fabrieksarbeiders omgekomen. Ook raakt één iemand zwaargewond. De schutter, een 23-jarige man, sloeg op de vlucht, maar agenten konden zijn auto klemrijden. Bij een schotenwisseling die daarop volgde raakte zowel de verdachte als een politieagent gewond. Het is de zoveelste schietpartij in de Verenigde Staten in korte tijd.

Er gaat vrijwel geen dag voorbij of de VS wordt opgeschrikt door een grote schietpartij. Gisteren was het weer raak in een fabriek in Smithsburg, in de staat Maryland. Om 14.30 uur lokale tijd kreeg de lokale politie een oproep binnen dat er een schutter actief was in machinefabriek Columbia.

Toen de politie er aankwam, troffen ze buiten meteen al een gewond slachtoffer aan. Toen ze in de fabriek gingen, vonden ze drie dodelijke slachtoffers: drie mannen die in de fabriek werkten.

Schotenwisseling met politie

Al snel werd duidelijk dat de verdachte gevlucht was, maar de politie kwam hem al na een kwartier op het spoor en reed zijn auto klem. 

Bij een vuurgevecht dat vervolgens ontstond tussen de verdachte en de politie werden zowel de verdachte als een 25-jarige politieagent gewond. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht. De agent kon intussen het ziekenhuis verlaten.

De verdachte blijkt een 23-jarige man te zijn die in West Virginia woont. Bij de schietpartij gebruikte hij een semi-automatisch wapen. 

Motief nog onbekend

Over het motief van de schutter en de aanleiding voor de schietpartij is nog niets bekend. Dat wordt nog onderzocht door de politie. 

Het lid van het Huis van Afgevaardigden dat de regio vertegenwoordigt, de Democraat David Trone, noemt het incident op Twitter een "massaschietpartij".

253 massaschietpartijen dit jaar

Massale schietpartijen in de VS komen de laatste tijd weer volop in het nieuws. Aanleiding zijn verschillende schietincidenten waarbij de dodentol hoog opliep.

Zo opende eind vorige maand een 18-jarige het vuur op een basisschool in Uvalde, Texas. De schutter verschanste zich in een klaslokaal en doodde negentien kinderen en twee leraren voordat hij door de politie werd doodgeschoten. 

Een paar dagen daarvoor opende een schutter het vuur in een supermarkt in Buffalo, New York, waarbij tien mensen omkwamen en drie anderen gewond raakten.

Volgens The Gun Violence Archive, een actiegroep die het aantal slachtoffers van vuurwapengeweld in de VS bijhoudt, zijn er dit jaar al 253 massaschietpartijen geweest in de VS.

Biden wil maatregelen nemen

Naar aanleiding van de recente massaschietpartijen heeft president Joe Biden opgeroepen om de verkoop van aanvalswapens en laders met een grote capaciteit aan particulieren te verbieden. 

Dat deed Biden vorige week vrijdag nog in een tv-toespraak en deze week herhaalde hij zijn boodschap nog eens in de laatavondtalkshow van presentator Jimmy Kimmel.

Meest gelezen