Foto: pexels

Personeelstekort in Mechelse horeca laat zich voelen: café minder vaak open en zelf aan de toog bestellen

Het personeelstekort in de horeca laat zich almaar sterker voelen. In de regio Mechelen zoekt zowat elk café of restaurant extra volk. "Uitbaters gaan noodgedwongen op zoek naar creatieve oplossingen", zegt Christian Michiels van Horeca Groot Mechelen.

"Alle horecazaken in Mechelen zijn op zoek naar personeel in de zaal of de keuken", zegt Christian Michiels van Horeca Groot Mechelen. "Je vindt geen volk meer. Als er tegenwoordig iemand in mijn zaak ziek valt, spring ik als zaakvoerder in als ober of afwasser. Uiteraard blijft er dan ander werk liggen. Ik heb net gehoord dat een recent opgestart restaurant in Mechelen de boeken neerlegt. Ze vinden gewoon geen kok." 

Zelf aan de toog bestellen

Door het gebrek aan personeel zijn de Mechelse cafés en restaurants noodgedwongen creatief. "Collega's zijn minder dagen of minder lang open dan vroeger. Ze sleutelen aan openingsuren of openingsdagen om alles met een kleinere bezetting rond te krijgen. Terrassen worden kleiner gemaakt, er wordt vaker gewerkt met QR-codes of klanten moeten zelf alles bestellen aan de toog", zegt Michiels. 

Laat werken aan lage lonen? Het is een passie en de lonen in de horeca zijn intussen verhoogd en geïndexeerd

Christian Michiels, Horeca Mechelen

Volgende week strijkt de VDAB neer op de Mechelse Grote Markt met een jobtrailer. "Daarin staat een grote keuken en vinden er workshops plaats. We hopen dat we op die manier werkzoekenden naar de horeca kunnen leiden", zegt Michiels. "Gelukkig is Mechelen een studentenstad en vinden er sommigen van hen de weg naar de horeca voor een studentenjob. Maar dat geldt niet voor de gemeenten rond de stad. We zetten in op elk kanaal voor advertenties en investeren in onze banden met hotelscholen." 

Meest gelezen