Veroordeling oprichter partij Islam in Cassatie bevestigd

Redouane Ahrouch. ©  isopix

Het Hof van Cassatie heeft de veroordeling bevestigd van Redouane Ahrouch, de mede-oprichter van de partij Islam. Hij werd eerder schuldig bevonden aan discriminatie, na seksistische verklaringen tijdens een tv-debat.

wle

De uitspraak van het Hof dateert van 8 juni, meldt de krant Le Soir. Volgens de krant plaatst de uitspraak de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het burgerlijk recht door het eerdere vonnis te bevestigen boven de religieuze normen.

Ahrouch had seksistische verklaringen afgelegd tijdens de uitzending van C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVI op 22 april 2018. Hij weigerde ook in dialoog te gaan met journaliste Emmanuelle Praet of haar aan te kijken, omdat ze een vrouw is.

De journaliste had Ahrouch daarop gedagvaard voor de correctionele rechtbank wegens discriminatie en die rechtbank had de man op 24 april 2019 schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel. Hij ging in beroep en kreeg in februari uiteindelijk 4 maanden met uitstel, waarna hij naar het Hof van Cassatie stapte.

Het Brusselse hof van beroep benadrukte in zijn arrest in februari de ernst van de feiten, ‘die niet alleen een bepaalde vrouw hebben geschaad, die wordt veracht omdat zij een vrouw is, maar ook een fundamentele waarde van onze democratische samenleving hebben geschaad, namelijk de gelijkheid van vrouwen en mannen’, meldde het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen destijds.

Het Hof van Cassatie bevestigt de beslissing van het hof van beroep nu, waardoor die definitief is.