Foto Man Verus Horse

Kan een mens een paard verslaan op langeafstand? Trailrunner bewijst van wel in "Man vs Horse"

Slechts voor de derde keer in 40 jaar tijd heeft een mens het van een paard gewonnen in de wedstrijd "Man vs Horse". Trailrunner Ricky Lightfoot was met twee minuten voorsprong net iets sneller dan het eerste van de 50 paarden die aan de wedstrijd deelnamen. Het is 15 jaar geleden dat de benen van een mens het nog eens van die van een paard wonnen.   

In 1980 vangt de plaatselijke herbergier Gordon Green in zijn pub in het Welshe graafschap Powys een discussie tussen twee mannen op. Een van de twee is er rotsvast van overtuigd dat de mens het over een aanzienlijke afstand zou winnen van eender welk paard. "Een uitdaging die we moeten uittesten", aldus Green. En zo wordt in 1980 de eerste editie van "Man versus Horse" georganiseerd.

Afgelopen weekend was het al de 40ste editie van de bijzondere wedstrijd in Wales. Over kasseien en heuvels, door plassen en modder hebben 1.000 mensen en 50 paarden -met hun ruiters- er hun krachten gemeten over maar liefst 35, 4 kilometer. 

Trailrunner Ricky Lightfoot uit Cumbria in het noordwesten van Engeland wist die afstand in een tijd van 2u22'33" af te leggen. Daarmee was hij twee minuten sneller dan het eerste paard. Toen hij over de streep kwam, had de 1,93 m lange atleet zelfs geen idee of hij gewonnen had, omdat de mensen en dieren een iets andere route namen. Het enthousiasme bij de bevestiging van de overwinning was dan ook groot. 

De prestatie van Lightfoot is best bijzonder te noemen. Hij is slechts de derde loper die in het 40-jarige bestaan van de wedstrijd het van een paard kon winnen. De laatste keer dat een mens een paard versloeg in de race was in 2007, en de eerste keer was in 2004.

Een tip voor al wie de slopende race in de toekomst wil aangaan, heeft de ultrarunner niet meteen. Wel onthulde hij dat hij voor de race maar liefst 29 uur wakker is geweest omdat hij nog uit Tenerife moest overvliegen. Naast ontzettend veel respect en eer krijgt Lightfoot ook een prijs van 3.500 pond. 

Meest gelezen