© ATV

Antwerpen kiest voor eigen boekenmaand na afhaken van festival LEES!

LEES! Het Boekenfestival zal na de eerste kleinschalige editie van vorig jaar in Antwerpen geen vervolg krijgen. De stad Antwerpen kiest er daarom voor om van de maand november zelf een “boekenfestijn” te maken.

Patrick Van de Perre

Na de eerste bescheiden editie van LEES! Het Boekenfestival, die vorig jaar als opvolger van de oude en vertrouwde Boekenbeurs plaatsvond in Antwerps Expo, maakt organisator Easyfairs bekend dat er geen tweede editie komt in Antwerpen.

Volgens de organisatie is de verdeeldheid binnen de boekenbranche te groot om het festival opnieuw te laten plaatsvinden. “Dit ondanks de volle steun van belangrijke partners, zoals de Vlaamse overheid, Literatuur Vlaanderen, Stad Antwerpen, sectororganisatie Boekhandels Vlaanderen en de Vlaamse Auteurs Vereniging”, zegt de CEO van Easyfairs Belgium Dirk Van Roy.

Nochtans was de eerste editie van het nieuwe festival met 24.000 bezoekers een succes en was het de bedoeling om dit jaar een grotere versie van het boekenfeest in Antwerp Expo te organiseren. “Dit is in de eerste plaats jammer voor de lezer, maar ook voor onder andere de boekhandels en auteurs”, zegt de Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Boektopia Kortrijk krijgt voorkeur

Met het verdwijnen van de oorspronkelijke Boekenbeurs, is in Kortrijk Boektopia ontstaan. Die beurs is wat betreft omvang te vergelijken met de vroegere Antwerpse beurs. Grote uitgeverijen lijken er de voorkeur aan te geven om in Kortrijk en niet in Antwerpen te investeren.

Hoewel niemand het met zoveel woorden wil zeggen, is de keuze van de grotere uitgeverijen om geen promoties te doen en in sommige gevallen geen stand te organiseren de doodsteek geworden van het nieuwe Antwerps boekenfestival. Easyfairs hoopt dat er op termijn nog een doorstart kan plaatsvinden in Antwerpen, maar een concreet plan is er nog niet.

Ondertussen blijft de stad Antwerpen niet aan de zijlijn toekijken. De stad bereidt voor november een Stadsfestival en een Boekenmaand voor. “De hele maand kan de stadsbewoner en -bezoeker nieuwe boeken en verhalen ontdekken en genieten van hun favoriete auteurs. Samen met de Antwerpse boekhandels, bibliotheken en literaire partners organiseren we signeersessies, festivals en literaire events”, zegt Nabilla Ait Daoud.

Een deel van het programma is ondertussen al bekend. Crossing Border brengt in DeStudio internationale auteurs naar Antwerpen, er komt een nieuw vertelfestival, een lezersfeest en de Antwerpse Boekenmaand sluit af met een voorleesweek in de Antwerpse scholen en bibliotheken.

Volgens Nabilla Ait Daoud is er geen enkele reden om niet twee volwaardige boekenbeurzen te organiseren in Vlaanderen. “Dat Kortrijk nu Boektopia huisvest, betekent wat mij betreft niet dat er geen ruimte is voor een gelijkaardig initiatief in Antwerpen. LEES! Het Boekenfestival had dat kunnen worden. Vlaanderen is groot genoeg voor beiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen