© Belga

Cel Deradicalisering van Antwerpen volgt 31 radicale moslims

De Cel Deradicalisering van de stad Antwerpen begeleidt op dit moment 31 radicale moslims. Een daling tegenover vorig jaar, toen er 44 actief werden opgevolgd. “We hoeven de cel dus niet verder uit te breiden.”

jbs

De Cel Deradicalisering telt vier experts die contact leggen met jongeren van wie wordt gevreesd dat ze in handen zouden kunnen vallen van jihadistische netwerken die strijders rekruteren voor de oorlog in Syrië of Irak. Zij gaan het gesprek met de jongeren aan en achterhalen wat de problemen of hun beweegredenen zijn. In een aantal gevallen zullen ze die jongeren doorverwijzen naar de VDAB, om hen opnieuw te integreren in de samenleving. In andere gevallen worden jongeren naar andere hulpverleningsinstanties doorverwezen. Een aantal jongeren komt dan weer in aanmerking voor een intensief reïntegratietraject.

Op dit moment begeleidt de Cel Deradicalisering 31 radicale moslims, van wie negentien minderjarigen. Dat is een daling tegenover vorig jaar, toen er 44 radicale moslims actief werden opgevolgd. Het Antwerpse stadsbestuur reageert voorzichtig positief op de dalende trend. “Het wijst erop dat het aantal radicaliserende jongeren minder snel toeneemt”, zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Anderzijds zou het naïef zijn om te denken dat de aantrekkingskracht van extremistische ideologieën in Antwerpen is weggeëbd.”

Jeugdinterventie

Het stadsbestuur ging er vorig jaar van uit dat de Cel Deradicalisering aanzienlijk zou moeten worden uitgebreid. “Maar gezien het dalend aantal dossiers lijkt dat vandaag niet nodig”, zegt Beinaerts. “Bovendien wordt de cel op het terrein al enige tijd versterkt door algemene medewerkers van Jeugdinterventie, die via hun achtergrond in hulpverlening ervaring hebben met moeilijke en complexe situaties. Jeugdinterventie kan dus altijd bijspringen in dringende gevallen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER