De Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod en de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly.
The Canadian Press/PA Images

Denemarken en Canada beëindigen na bijna 50 jaar "whisky-oorlog" over Hanseiland ... met een fles sterke drank

Denemarken en Canada hebben na bijna 50 jaar hun "conflict" over het Hanseiland beëindigd. Het kleine onbewoonde eiland was niet opgenomen in het grensakkoord van 1973. Om beurten claimden zowel Denemarken als Canada het door hun vlag er te planten en een lokale fles alcohol achter te laten, vandaar de naam "whisky-oorlog". 

Het conflict over het eiland in het hoge noorden tussen Canada en Groenland hield bijna een halve eeuw 26 Canadese ministers van Buitenlandse Zaken bezig. Dat heeft de huidige Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly (rechts op foto) gisteren gezegd tijdens een ceremonie met haar Deense collega Jeppe Kofod (midden op foto) en de premier van Groenland Mute B Egede (links op foto).

The Canadian Press/PA Images

Het kleine onbewoonde eiland (1,3 km²) was niet opgenomen in een grensakkoord van 1973. In dat jaar bepaalden Canada en Denemarken waar de grens door de Straat van Nares moest komen.

Hanseiland (vernoemd naar de Groenlandse ontdekkingsreiziger Hans Hendrik) ligt in die Straat van Nares tussen Groenland en het Canadese eiland Ellesmere. Groenland maakt deel uit van Denemarken, het eiland is grotendeels zelfbesturend, maar is wel nog afhankelijk van Denemarken voor zijn buitenlands beleid en voor defensiebeleid. Zowel Denemarken als Canada claimden het stuk land, een kale rots zonder gekende grondstoffen.

Ritueel met vlag en alcohol

Dat heeft sinds 1984 geleid tot een ludiek ritueel dat jarenlang standhield. Wanneer het ene land een expeditie maakte naar het eiland ten zuiden van de Noordpool verving het de vlag van het andere land door zijn eigen vlag. De landen lieten ook steeds een fles lokale alcohol achter, waardoor het conflict de naam "whisky-oorlog" kreeg.

Een foto uit begin jaren 2000 van de Deense marine:

"Op zich heeft dat eilandje geen waarde, maar er zijn wel bredere belangen in het spel in het Noordpoolgebied", legt Frank Kuin, correspondent Canada voor NRC Handelsblad, uit in "De wereld vandaag". "Dat wordt strategisch belangrijker, er zijn veel grondstoffen en het wordt ook steeds toegankelijker door de klimaatverandering. Rusland is er ook een belangrijke speler." 

"Beide landen vonden het belangrijk om dat "conflict" nu eindelijk bij te leggen", zegt Kuin. "De Deense vertegenwoordiger meldde dat er inmiddels aardig wat flessen zijn achtergelaten. Dat gaf het goedaardige karakter van het conflict weer, maar toch namen beiden landen het door de jaren heen best wel serieus." 

FOTO - Over dit eilandje gaat het dus:

Toubletap

Het stukje land is nu in tweeën gedeeld. De grens loopt sinds gisteren bijna exact door het midden.

"De vriendelijkste oorlog ooit"

"Ik denk dat het de vriendelijkste oorlog ooit was", zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Joly, die de nadruk legde op het belang van een vreedzaam akkoord in het licht van de Russische inval in Oekraïne. "We weten dat we kunnen samenwerken via diplomatieke weg om conflicten op te lossen die gebaseerd zijn op regels en principes", zei ook de Deense minister van Buitenlandse Zaken Kofod. "Diplomatie en de rechtsstaat werken echt."

Na het ondertekenen van het akkoord, wisselden de twee ministers flessen sterke drank uit. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken voegde er ook nog een handgeschreven boodschap met een knipoog aan toe. "Canada ligt nu dichter bij Denemarken (en Europa) dan ooit. We kunnen zelfs deelnemen aan het Eurovisiesongfestival volgend jaar. Hou ons in de gaten!"

Meest gelezen