MARNIK AERTS

Campus Vesta in Ranst opent nieuwe oefensite om complexe industriebranden te bestrijden: "Uniek voor ons land"

Op Campus Vesta in Ranst, waar opleidingen worden gegeven voor alle hulpdiensten, is een oefensite geopend voor het bestrijden van grote industriële branden. Het is uniek voor ons land, want voordien gingen de Belgische brandweerzones naar het buitenland om te oefenen. Op het terrein kunnen levensechte scenario’s geoefend worden van branden in bedrijven met onder meer pijpleidingen of tanks met chemische producten.

Op het terrein van Campus Vesta, het opleidingscentrum voor hulpdiensten in provincie Antwerpen in Ranst, staat voortaan een oefeninstallatie voor industriële brandbestrijding. Op het nieuwe oefencomplex kunnen levensechte scenario’s worden geoefend van branden in bedrijven met pijpleidingen of tanks met chemische producten. 

Voortaan kunnen we industriebranden ook in de hoogte oefenen

Frank Goovaerts, instructeur bij Campus Vesta

“20 jaar geleden zijn we bij Campus Vesta begonnen met een industriële plaat op gelijkvloers niveau. Zo konden we wel basisoefeningen uitvoeren, maar nog geen branden bestrijden in de hoogte”, vertelt instructeur Frank Goovaerts. "De nieuwe installatie heeft meerdere verdiepingen zodat we driedimensionaal kunnen werken."

De site bestaat uit een staalconstructie waar op verschillende plaatsen brandhaarden kunnen ontstaan. Om de branden te bestrijden is er een open staaltrap en een halfopen betonnen trap voorzien. Daarnaast is er een pijpengracht, een leidingenbrug en een tankpark waar branden die gerelateerd zijn met de opslag van brandbare vloeistoffen in scène kunnen worden gezet.

Uniek in België

Het gaat om het eerste oefenterrein voor zulke grote en complexe industriebranden in ons land. “Voorheen moesten we altijd gaan trainen in Nederland, maar nu hebben we zelf een unieke locatie om te oefenen, wat veel efficiënter is”, zegt instructeur Frank Goovaerts.

In de Antwerpse haven, maar ook in de hele provincie Antwerpen zijn er heel wat Seveso-bedrijven en chemische bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. “De brandweer in de hele provincie kan met dergelijke branden geconfronteerd worden. Op die manier zijn ze goed voorbereid als zulke situaties zich in het echte leven zouden voordoen, en verzekeren ze hun eigen veiligheid”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "

Het oefencomplex kostte 7 miljoen euro. Het gaat om een gezamenlijke investering van de provincie en Binnenlandse Zaken. Ook wie komt oefenen zal een bijdrage moeten leveren.

MARNIK AERTS
MARNIK AERTS

Meest gelezen