Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten beloven 1 miljard dollar extra militaire steun aan Oekraïne

De Verenigde Staten gaan voor nog eens 1 miljard dollar militaire hulp naar Oekraïne sturen. De Amerikaanse president Biden heeft de wapensteun toegezegd in een telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Zelenski.

De Verenigde Staten willen nog meer wapens sturen naar Oekraïne. In een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski beloofde de Amerikaanse president Biden een nieuw pakket ter waarde van 1 miljard dollar. Daarnaast stelt de VS 225 miljoen dollar extra humanitaire hulp beschikbaar.

De Verenigde Staten beloven onder meer artilleriegeschut, munitie en raketten waarmee schepen aangevallen kunnen worden. Ook nachtkijkers en radio's worden geleverd. De Oekraïense regering is vragende partij voor meer en zwaardere wapens. Die zijn nodig om de opmars van de Russen in de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne, tegen te houden.

De Verenigde Staten hebben zo al voor meer dan 40 miljard dollar steun toegezegd aan Oekraïne, militaire, financiële en humanitaire hulp inbegrepen.

Ook Duitsland maakte vandaag bekend dat het drie raketsystemen zal leveren. Dat is er één minder dan eerder aangekondigd. Volgens de Duitse minister van Defensie kan Duitsland er niet meer leveren, omdat anders de gevechtskracht van het Duitse leger in gevaar komt.

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft er tijdens een bijeenkomst van de NAVO in Brussel op aangedrongen dat het Westen dringend meer wapens moet leveren aan Oekraïne. "Het is een cruciaal moment in de oorlog. We kunnen het ons niet veroorloven om te verslappen."

Meest gelezen