Archieffoto van gerepatrieerde IS-vrouw op luchthaven in Frankfurt in 2021

"Regering speelt met onze veiligheid": N-VA en Vlaams Belang vinden repatriëring IS-vrouwen onbegrijpelijk 

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vinden het onbegrijpelijk dat de regering-De Croo vrouwen van IS-strijders heeft teruggehaald naar ons land. Vannacht is een groep van 6 vrouwen en 16 kinderen gerepatrieerd uit Syrië. Volgens de twee partijen zet de regering de veiligheid in ons land op het spel. 

 “Het lijkt er op dat de veiligheid en zekerheid van onze mensen het laatste is waar de Belgische regering van Alexander De Croo zich mee wil bezig houden", begint Barbara Pas (Vlaams Belang). " De oppositiepartij vindt het onbegrijpelijk van de regering om vrouwen van IS-strijders terug te halen naar België.

"Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar De Croo en co zijn duidelijk geen ezels. Wij pleiten ervoor om iedereen die wegtrok naar Syrië en Irak om tegen het Westen en haar bondgenoten te vechten daar te laten berechten waar de straffen ook geen lachertje zijn", aldus Pas. 

Volgens Alexander De Croo (Open VLD) is het net veiliger om de vrouwen en kinderen van IS-strijders terug te halen naar ons land dan ze in de gevangenkampen in Syrië te laten. Dat zei hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Volgens het OCAD, dat de terreurdreiging voor ons land analyseert, kan je hen in België beter controleren en opvolgen.

 “Voor onze nationale veiligheid biedt een gecontroleerde terugkeer de beste garantie op een goede opvolging door alle bevoegde diensten”, beklemtoont het OCAD. “De veiligheidssituatie in de kampen is erg kwetsbaar en ontsnappingen zijn niet uitgesloten. Als een individu van de radar van de veiligheidsdiensten zou verdwijnen, dan zijn de veiligheidsrisico’s – zeker op termijn – veel groter. "

Maar daar zijn Vlaams-Belang en N-VA het absoluut niet mee eens. Twee van de zes vrouwen die eerder al naar ons land werden teruggehaald en naar de gevangenis moesten, zijn intussen vrijgelaten. Daarom is het ook voor Kamerlid Koen Metsu van N-VA duidelijk: de moeders van de kinderen moeten ter plaatse blijven.

Deze regering speelt met onze veiligheid

De Croo bevestigt dat enkele van die IS-vrouwen die bij een vorige repatriëring naar ons land kwamen intussen de gevangenis hebben mogen verlaten. "Over sommige vrouwen hebben rechters geoordeeld dat zij geen acuut gevaar meer zijn voor de maatschappij. Maar het is niet omdat ze niet in de gevangenis zitten dat ze niet opgevolgd worden", benadrukt hij. "Ze worden van zeer nabij opgevolgd en begeleid. Die vrouwen proberen opnieuw hun leven op te bouwen na de foute keuzes die ze gemaakt hebben."

Het is niet omdat ze niet in de gevangenis zitten dat ze niet opgevolgd worden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Beluister hieronder het interview met premier De Croo in "De ochtend" op Radio 1.

Metsu haalt niet alleen uit naar De Croo maar ook naar Justitieminister Vincent Vanquickenborne (Open VLD): “Terwijl de minister strafkortingen aan criminelen moet uitdelen om zijn gebrek aan gevangeniscapaciteit te compenseren, laat hij op de koop toe een groep IS-terroristes overbrengen naar ons land. Deze regering speelt met onze veiligheid.”

“IS-gangsters moeten berecht en bestraft worden in de regio waar zij hun misdaden hebben begaan", gaat Pas (Vlaams Belang) verder. "Voor diegenen die openlijk onze samenleving de rug hebben toegekeerd en – letterlijk en figuurlijk – naar het leven hebben gestaan, is er geen plaats meer in dit land.”

In het grootste geheim

Op sociale media maakte onder meer Metsu gisteren al bekend dat er afgelopen nacht een repatriëring zou plaatsvinden. Nochtans moest de "delicatie operatie" in het grootste geheim gebeuren. "Omdat het een gevaarlijke operatie is", verduidelijkt De Croo. "Er is vanuit politici van de oppositie informatie gelekt naar buiten. Onze militairen gaan op terrein dat wij niet perfect kunnnen beveiligen. Terwijl die operatie aan de gang is moet iedereen beseffen dat als je informatie lekt je potentieel onze militairen in gevaar brengt. Gelukkig is dat niet gebeurd."

Meest gelezen