Vlaamse ministers trekken naar Raad van State tegen windmolenpark vlak bij Voeren in Wallonië

De Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele(N-VA)  trekken naar de Raad van State tegen de vergunning voor een nieuw windmolenpark in Dalhem, op de grens met Voeren. Naast de impact op de natuur en het landschap van de Voerstreek, brengt het park volgens hen ook de komst van de Einsteintelescoop in het gedrang.

Het gaat om de bouw van zes windmolens van 150 meter hoog in Dalhem, pal op de grens met ’s-Gravenvoeren. De gemeente Voeren en de Vlaamse ministers Demir en Diependaele gingen tegen de vergunning in beroep bij de Waalse regering, omdat de natuur en het landschap van de Voerstreek aangetast worden. Maar de Waalse regering bevestigde de vergunning.  Daarom stappen de twee Vlaamse ministers nu naar de Raad van State. 

Bedreiging voor de komst van de Einstein Telescoop

Vlaams minister van Omgeving Demir noemt de vergunning onbegrijpelijk. "Dit windmolenpark vormt een ernstige bedreiging voor de mogelijke komst van de Einsteintelescoop naar de Euregio Maas-Rijn."  

Die Einsteintelescoop is een ultramodern observatorium van zwaartekrachtsgolven. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 300 meter onder de grond gebouwd. In 2024 beslist Europa welke van de twee kandidaatregio’s het observatorium mag bouwen: Sardinië of de Maas-Rijnregio. 

De Einsteintelescoop levert 2 miljard aan investeringen op en tot meer dan 1.500 jobs. Er zal onderzoek worden gedaan naar het heelal en zwarte gaten. Om die laatste te kunnen detecteren, is het essentieel dat het observatorium geen ruis opvangt van de activiteiten op aarde. De infrastructuur moet dan ook diep onder de grond gebouwd worden, rekening houdend met een bufferzone van 7 kilometer zonder windmolens of andere verstorende factoren.   

Aantasting van het landschap

De windmolens verstoren ook het landschap en agrarisch uitzicht in de  Voerstreek. Daarnaast worden negatieve effecten verwacht voor verschillende beschermde vogelsoorten. Bovendien is er in de buurt van het project belangrijk erfgoed. "Denk maar aan het Kasteel Altenbroek, de dorpskern van ’s Gravenvoeren of het beschermd cultuurhistorisch landschap”, besluit minister van Erfgoed Diependaele. 

Meest gelezen