Traditionele kersen in Haspengouw met uitsterven bedreigd: "De droogtestress hakt er stevig in"

Door de droogte van de laatste jaren sterven er veel kersenbomen af en dreigen we zo enkele kersensoorten te verliezen. Zeker de oude bomen van meer dan 50 jaar oud ontwikkelen jaar na jaar minder blad en steeds meer takken sterven af.

"We zien in Haspengouw in een heel snel tempo de kersenbomen wegkwijnen en dat is een rechtstreeks gevolg van de droogte", zegt Paul Van Laer van de Nationale Boomgaardenstichting vzw. "We hebben al enkele jaren te weinig regen in de zomer en die kersenbomen krijgen het daardoor heel moeilijk."

De Kerniels Zwarte, de Vroege van Helshoven, de Boterkersen, de Bigarreau van Zepperen, de Wimmertingse Bigarreau dreigen te verdwijnen

Het gaat vooral om de oudere hoogstambomen, dus de typische Zuid-Limburgse soorten die zullen verdwijnen. "Het gaat dan bijvoorbeeld over de Kernielse Zwarte, de Vroege van Helshoven, de Boterkersen, de Bigarreau van Zepperen, de Wimmertingse Bigarreau. Die staan nu nog in de kersenweides op hoogstam, maar die zijn volop aan het verdwijnen", gaat Paul Van Laer verder. "Als je bijvoorbeeld zo'n Kernielse Zwarte eet, dan zien je lippen paars van het kersensap en die zijn heel lekker. Als die zouden verdwijnen, zou dat enorm jammer zijn."

Little Cherry Virus

De Boomgaardenstichting wil dit ‘levend erfgoed’ vermeerderen en terug in het landschap te brengen. "Bij de oudere kersenvariëteiten stoten we echter op grote problemen", zegt Van Laer. "Omwille van de virusproblematiek met de invasieve Little Cherry Virussen willen we zeker zijn dat de bomen die we opkweken vrij zijn van deze belagers. De oudere bomen uit de boomgaarden geven ons deze garantie niet. Daarom kijken we samen met onderzoeksinstellingen zoals Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden naar de mogelijkheden om de traditionele kersenvariëteiten te testen en eventueel vrij te maken van deze schadelijke virusziekten." 

Op zondag 26 juni stelt de Boomgaardenstichting de oude klassiekers voor in de collectieboomgaarden van Alden Biesen in Bilzen en er is ook een kersententoonstelling. 

Meest gelezen