© BELGA

Teruggekeerde Syriëstrijder krijgt drie jaar celstraf met uitstel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft maandag de teruggekeerde Syriëstrijder Bilal E. A. veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. De man krijgt de straf opgelegd na deelname aan de activiteiten bij de terroristische groepering van Majlis Shura Al Mujahadin. Hij mag verder geen contact meer hebben met het gewelddadig jihadistisch salafistisch milieu.

bap, BELGA

Bilal E.A. werd door Noureddine A., een leidend figuur van Sharia4Belgium, overtuigd om naar Syrië te trekken. De beklaagde was naar eigen zeggen zelf geen aanhanger van Sharia4Belgium, maar werd in september 2012 wel met een aantal leden in de boeien geslagen, nadat een betoging tegen de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ compleet uit de hand was gelopen in Borgerhout. Bilal E.A. voelde zich toen veel onrecht aangedaan, omdat hij naar eigen zeggen niet had deelgenomen aan het protest.

Noureddine A. had daar handig gebruik van gemaakt. Toen hij naar Syrië was vertrokken, had hij Bilal E.A. aangespoord om ook af te reizen. De beklaagde was in maart 2013 vertrokken, samen met Ahmed D., een andere leidende figuur binnen Sharia4Belgium. Ze sloten er zich bij Majlis Shura Al Mujahidin aan.

Bilal E.A. verbleef in een villa nabij Aleppo, waar hij ook een keer Jejoen Bontinck tegen het lijf was gelopen. Hij volgde koranlessen en leerde schieten. Daarna werd hij naar een trainingskamp gestuurd, maar daar heerste volgens hem veel wantrouwen. In mei 2013 keerde hij terug naar België. Bilal E.A. heeft volgens zijn advocaat intussen afstand genomen van het gewelddadig jihadistisch salafistisch milieu en is gederadicaliseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER