Foto: Radio 2

Gemeente Zoersel eist duidelijkheid rond stikstofakkoord: "Denk ook aan kleine familiebedrijven"

Het gemeentebestuur van Zoersel heeft, samen met de 8 landbouwbedrijven uit de gemeente, een advies geschreven aan de Vlaamse overheid rond het stikstofakkoord. Daarin vraagt de gemeente onder meer om een juridisch kader zodat de landbouwers duidelijkheid krijgen over hoe ze hun activiteiten in de toekomst kunnen verderzetten. 

In Zoersel zijn 8 landbouwbedrijven gevestigd. "Het zijn allemaal familiebedrijven, jonge bedrijven, en 5 daarvan zitten in een zone waar vanaf 2028 nulbemesting geldt", legt schepen van landbouw Luc Kennis (CD&V) uit. "Dat wil zeggen dat ze hun gronden niet meer mogen bemesten, en dan kan je ook niets winnen. Er is een landbouwer die daar meer dan 20 hectare heeft in dat gebied. Dat is een probleem."

Als we aan de Zoerselaar moeten zeggen: daar kan je geen hoeve-ijs meer gaan eten, dat zou niet leuk zijn

Luc Kennis (CD&V), schepen van landbouw in Zoersel

Het voltallige schepencollege van Zoersel besloot om, in nauw overleg met de landbouwers en de Boerenbond, een advies te formuleren voor de Vlaamse regering. "We willen een duidelijk signaal geven aan de regering", gaat Kennis verder. "Denk ook eens aan de kleine familiebedrijven, die werken volgens het principe van de korte keten. In Zoersel is een kaasmakerij, een ijshoeve en een vleesbedrijf. Die moeten we blijven behouden. Als we moeten zeggen aan de Zoerselaar: je kan daar geen ijsje meer gaan eten, dat zou niet leuk zijn. Dat wil ik zelf ook niet, want ik lust die ijsjes ook graag."

Melkveehouder Jef Verheyen (39) van melkveeboerderij Den Achtersten Dries hoopt dat ze nog lang hoeve-ijs zullen kunnen produceren. "We hebben er bewust voor gekozen om hoeve-ijs te maken. Er is vraag naar korte keten en landbouwers zijn daartoe bereid. Maar het moet realistisch zijn en het landbouwbedrijf moet leefbaar blijven. Nu halen ze onze mogelijke groei of ontwikkeling op korte termijn helemaal onderuit."

Er is vraag naar korte keten en landbouwers zijn daartoe bereid. Maar het bedrijf moet leefbaar blijven

Melkveehouder Jef Verheyen

Ook zijn collega Werner Aerts (51) van rundvee- en schapenbedrijf ‘t Zwarthof maakt zich zorgen over de toekomst. "Niet alleen de grote bedrijven gaan dit voelen, ook de kleine familiebedrijven zoals wij. We hebben geïnvesteerd voor 85 procent, en die andere 15 procent is ons loon. Maar omdat we nu 15 procent moeten inleveren, wordt ons loon afgepakt. Dus gaan we gratis werken." 

Juridisch kader

In het advies zegt de gemeente dat er een juridisch sluitend kader nodig is, zodat de landbouwers snel duidelijkheid hebben over hoe ze hun activiteiten kunnen verderzetten. Het advies gaat morgen naar de gemeenteraad, waar het naar alle waarschijnlijkheid zal worden goedgekeurd. Daarna wordt het aan de Vlaamse regering bezorgd. Werner Aerts is opgetogen dat de gemeente de landbouwers steunt. "Wij zijn blij dat het volledige schepencollege als een blok achter ons staat. Het is goed te weten dat de landbouwers niet alleen staan in een strijd die niet rechtvaardig is."

Meest gelezen