Foto: Radio 2

Stad Geel bestrijdt Japanse duizendknoop met nieuwe methode: "De plant heeft een bloedhekel aan schaduw"

De stad Geel gaat de Japanse duizendknoop langs de Kleine Nete bestrijden met een nieuwe methode: schaduw. Ze gaan de woekerplant te lijf door hazelaar en hop aan te planten die voor voldoende schaduw moeten zorgen. “Over 2 à 3 jaar zouden die de strijd moeten kunnen aangaan met de duizendknoop", zegt specialist Sus Willems bij Radio 2 in Antwerpen.

De Japanse duizendknoop is een invasieve plant die alles overwoekert en onuitroeibaar lijkt. In Geel geven ze de moed niet op. De stad zet in samenwerking met specialist Sus Willems van “Duizend Knopen Ontward” een experiment op om de exoot op lange termijn uit te roeien.

“De Japanse duizendknoop verdraagt alles, maar aan een ding heeft hij een bloedhekel, en dat is schaduw”, zegt Sus Willems. Via het aanplanten van hazelaar en hop proberen ze in Geel voldoende schaduw te creëren om de duizendknoop uit te roeien. Om op lange termijn een oplossing te kunnen bieden, is er tijd nodig. “In het begin moeten we de hazelaar helpen, maar na 2 tot 3 jaar zou hij op eigen kracht de strijd moeten kunnen aangaan met de duizendknoop”, verzekert Willems. 

De combinatie van hazelaar en hop is niet willekeurig gekozen. Hazelaar is een struik die in stedelijk gebied makkelijk aangeplant en gesnoeid kan worden, en hop heeft de eigenschap om een vegetatie te kunnen binnendringen.

Geduld nodig

In het verleden zijn er al tal van pogingen ondernomen om de Japanse duizendknoop te bestrijden, maar zonder succes. “Die plant heeft een ding meer dan wij, namelijk geduld. Vaak zien we met bestrijdingen dat die een aantal jaren worden volgehouden, maar dat de moed daarna wordt opgegeven”, zegt Sus Willems.

“Met het experiment in Geel weten we dat de duizendknoop over 5 tot 10 jaar nog aanwezig zal zijn, maar we gaan er dan vanuit dat de hazelaar het werk voor ons gaat doen en dat die meer geduld heeft dan wij”, besluit Willems.

Meest gelezen