Videospeler inladen...

Slachtoffers overstromingen grotendeels vergoed, maar nog niet alles is hersteld: "Sommige huizen nog niet uitgedroogd"

Bijna één jaar na de zware overstromingen in het oosten van ons land is 90 procent van de schadedossiers zo goed als afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars. Drie kwart van de slachtoffers werd al volledig vergoed. Maar dat betekent niet dat de schade aan huizen en gebouwen al hersteld is. Vaak is het moeilijk om een aannemer te vinden, en de prijzen van bouwmaterialen zijn flink gestegen. Ook niet iedereen is tevreden over de vergoeding voor de opgelopen schade.

Ruim 75.000 schadedossiers werden intussen opgemaakt, na de overstromingen in juli vorig jaar. Het merendeel gaat over Wallonië, met schade aan woningen, auto's en bedrijven. 

Alles samen hebben de Belgische verzekeraars intussen al 1,7 miljard aan schadevergoedingen uitbetaald. Tien procent van de dossiers staat nog open, omdat er bijvoorbeeld nog bewijsstukken ontbreken of omdat er nog een tegenexpertise lopend is. In die gevallen kregen de betrokkenen wel al voorschotten. 

Drie kwart van de slachtoffers werd al volledig vergoed (voor het deel waarvoor ze verzekerd waren). De overige 25 procent van de verzekerden krijgt nog een resterend bedrag uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitvoering van de werkzaamheden.

De verzekeringsexpert zei: laat het 2 weken drogen en je kan er weer in

Melissa Halleux, inwoner Trooz

Toch is niet iedereen tevreden over de uitbetaling van zijn schadedossier. "Als men zegt dat men ons goed heeft vergoed dan zeg ik: neen. Wij zijn onze hele inboedel kwijt", zegt Melissa Halleux die langs de Vesder woont in Trooz bij Luik. De werken aan haar huis zijn nog volop aan de gang.

"We zijn hoe dan ook enorm veel verloren. Dat is toch niet normaal als je betaalt voor een verzekering? We hebben nog het geluk dat we twee inkomens hebben en ons huis kunnen verbouwen. Maar we hebben zelfs een tegenexpertise moeten laten uitvoeren. De (eerste) expert zei, nadat ik alles had schoongemaakt: het is proper, laat het 15 dagen drogen en je kan er weer in."

Videospeler inladen...

Vertragingen en duurdere verbouwingen

Het merendeel van de schadedossiers is afgerond, maar de schade aan huizen en gebouwen is daarmee nog niet overal hersteld. "Er zijn huizen die nog altijd niet volledig uitgedroogd zijn, of waar de werken zijn stilggelegd door stabiliteitsproblemen", zegt Emmanuel Lepape van expertisebureau Xolutions.

"Er is de coronacrisis geweest, nu de oorlog in Oekraïne. De bouwmaterialen zijn duurder geworden, de werkuren ook. Sommige prijzen zijn verdubbeld. Daardoor moeten schattingen soms worden herzien. Aannemers zijn moeilijk te vinden en er zijn vertragingen door materialen die niet voorradig zijn."

"Meer steun van de overheid nodig"

Natuurrampen zijn tot een bepaald bedrag verzekerd bij je verzekeringsmaatschappij. Als de schade toch hoger ligt dan dat plafond, komt de overheid tussenbeide. Bij de overstromingen van vorig jaar in Wallonie hebben de verzekeraars meer betaald dan wettelijk moest. Maar zulke rampen zullen door de klimaatopwarming wellicht vaker voorkomen. En dat kunnen  verzekeringsmaatschappijen niet aan. Ze pleiten voor meer steun van de overheid. 

"Ofwel gaan de verzekeraars niet kunnen tussenkomen en zal de dekking beperkt blijven, ofwel gaat de verzekering onbetaalbaar worden met als gevolg dat mensen geen verzekering meer gaan willen onderschrijven", zegt voorzitter Hilde Vernaillen van Assuralia.

"Natuurlijk zal de verzekeraar altijd als eerste tussenkomen en in 90 procent van de gevallen zal dat volstaan om de schade te dekken", zegt ook gedelegeerd bestuurder Hein Lannoy. "Maar voor die uitzonderlijke gevallen, zoals de overstroming van vorig jaar, moet er een systeem zijn dat er bijkomend ook tegemoetkoming is door de overheid."

Meest gelezen