ens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.
Volledig scherm
ens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. © AFP

NAVO wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Met het oog op de klimaatcrisis wil de NAVO de uitstoot van schadelijke gassen inperken. Bedoeling is om de uitstoot van de alliantie tegen 2030 met minstens 45 procent omlaag te halen, aldus Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Tegen 2050 moet de NAVO dan volledig klimaatneutraal zijn.

  1. ‘Spinazieversie’ van TikTok beschermt Chinese kinderen. Kunnen wij er iets van leren?
    PREMIUM
    12

    ‘Spinazie­ver­sie’ van TikTok beschermt Chinese kinderen. Kunnen wij er iets van leren?

    TikTok is in China enkel beschikbaar in de vorm van een speciale versie: Douyin. Het algoritme van de Chinese TikTok zou veel minder agressief zijn dan de westerse versie. Kinderen krijgen er video’s voorgeschoteld over wetenschap en geschiedenis. Het zou hét bewijs zijn dat de app onze kinderen bewust dommer maakt. Is dat zo? Wat is het verschil tussen TikTok en Douyin? China-expert Dorien Emmers (KU Leuven) legt uit. “Als we hier per wet de schermtijd van kinderen zouden beperken, zou daar zware kritiek op komen.”
  2. KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    De 88-jarige Ivan Vivsianyk, inwoner van het dorp Ocheretyne in de regio Donetsk, wist op een opvallende manier te ontsnappen aan de Russische bezetting. Dat vertelt hij nu aan de Oekraïense nieuwszender 1+1. Russische militairen namen zijn paspoort af, waardoor hij besloot ‘s nachts te voet op de vlucht te slaan. De tachtiger liep maar liefst zes uur lang, onder vuur, in het donker, totdat hij onderweg een chauffeur tegenkwam die aanbood hem een lift te geven. Nu verblijft de grootvader in Dnipro, waar hij wacht op een nieuw Oekraïens paspoort.