Drugscrimineel Gabriel C., alias ‘Lange Vingers’, probeerde zijn dood te ensceneren. © RR

Drugscrimineel Lange Vingers krijgt 6 maanden cel voor vals doktersattest

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Gabriël C., alias Lange Vingers, veroordeeld tot zes maanden celstraf. De drugscrimineel had een vals doktersattest aan zijn werkgever Belgian New Fruitwharf bezorgd. C. werd eerder al veroordeeld tot negen jaar cel, wegens drugshandel

jvda

Het onderzoek naar Gabriel C. begon in 2019, wanneer onbekenden een handgranaat naar binnen gooiden in de ouderlijke woning van de drugscrimineel in de Van Heystveltstraat in Deurne. Gabriël C. werkte in die tijd bij Belgian New Fruit Wharf op kaai 188, zijn broer werkte als inspecteur in de haven. Het onderzoek leverde geen harde bewijzen op van betrokkenheid bij drugshandel, maar de speurders vonden tijdens hun onderzoek wel documenten van de Gambiaanse autoriteiten waaruit zou blijken dat Gabriel C. zou verdronken zijn. De documenten werden door de familie van Gabriel C. gebruikt om hem te laten schrappen uit het bevolkingsregister. “Hij heeft op die manier zijn eigen dood proberen ensceneren”, aldus de aanklager van het Openbaar Ministerie.

LEES OOK. Drugscrimineel ‘Lange Vingers’ ensceneert eigen dood: parket eist één jaar celstraf

Het overlijdensattest uit Gambia was zo vals als maar kon zijn, want Gabriël C. is tot op vandaag springlevend. In dezelfde periode stuurde Gabriël C. een vervalst doktersattest naar zijn werkgever, om zijn afwezigheid op het werk te verantwoorden. De dokter die stond vermeld op het attest, ontkende Gabriël C. te hebben onderzocht.

Negen jaar cel

Gabriël C. zit momenteel in strafuitvoering voor veroordelingen wegens drugshandel. Hij moet in totaal negen jaar zitten. Als het van het Openbaar Ministerie afhangt, komt daar nog een jaartje bij wegens valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken.

Meester Sam Vlaminck, de raadsman van Gabriël C., meende dat het niet bewezen was dat zijn cliënt het valse overlijdensattest uit Gambia had laten opstellen. “Het is niet omdat hij er belang bij zou hebben gehad, dat hij daarom ook gebruik heeft gemaakt van die valse stukken.” Dat Gabriël C. een vals doktersattest aan zijn werkgever had overgemaakt, werd niet betwist.

Vrijgesproken voor overlijdensattest

De rechtbank van Antwerpen volgt de redenering van meester Vlaminck. Het overlijdensattest mag wel vals zijn, volgens de rechtbank is het niet boven elk twijfel verheven dat Gabriel C. het attest zelf heeft laten opstellen. De rechtbank spreekt hem voor die feiten vrij. Voor het vals doktersattest, werd hij wel veroordeeld.

Gabriël C. was in 2019 een van de hoofdrolspelers in een bits conflict in het Antwerpse drugsmilieu. C. zou grote partijen cocaïne achterover hebben gedrukt, wat hem de bijnaam ‘Lange Vingers’ opleverde. De man ontkent voor de rechtbank dat hij iets te maken heeft met het vervalste overlijdensattest, maar liet later wel foto’s verspreiden waaruit moest blijken dat hij ontvoerd en gedood zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER