Bij huiszoekingen is onder meer 100.000 euro cash gevonden.
Parket Antwerpen

Opnieuw 9 arrestaties in twee Sky ECC-onderzoeken, onder wie een ambtenaar van Financiën

In twee onderzoeken die voortvloeien uit het Sky ECC-dossier zijn de afgelopen dagen 9 mensen opgepakt. Dat meldt het parket van Antwerpen. Het gaat om een corruptiedossier rond een ambtenaar bij de overheidsdienst Financiën en om een groot gerechtelijk onderzoek naar de invoer van bijna 7 ton cocaïne. 

Vorig jaar slaagde de politie erin om zogenoemde Sky ECC-telefoons te kraken, telefoons die vaak gebruikt worden door criminele organisaties om versleutelde berichten naar elkaar te sturen. Met alle informatie die de politie uit die versleutelde telefoons kon halen, kon ze al verschillende nieuwe onderzoeken opstarten, zoals nu weer deze twee.

Corruptiedossier rond ambtenaar

Zo werd er een onderzoek gestart naar de rol van een ambtenaar van 58 die voor de overheidsdienst Financiën werkt. Hij zou zijn functie misbruikt hebben. De federale gerechtelijke politie kon de man gisteren oppakken op zijn werk bij de diensten van de douane in de haven van Antwerpen. De onderzoeksrechter heeft de man intussen ook aangehouden.

Onderzoek naar cocaïne-import

Een ander gerechtelijk onderzoek gaat over een bende die betrokken zou zijn bij de invoer van verschillende partijen cocaïne via de Waaslandhaven. Die zou gelinkt kunnen worden aan 9 feiten van invoer van drugs tussen februari 2020 en maart 2021, goed voor in totaal bijna 7 ton cocaïne met een straatwaarde van 187 miljoen euro. 

De federale gerechtelijke politie kreeg opdracht om 12 huiszoekingen te doen in Antwerpen en het Waasland (Aartselaar, Antwerpen, Borsbeek, Deurne, Edegem, Hoboken, Kontich, Mortsel, Sint-Niklaas en Temse). Daarbij zijn 8 mannen tussen 25 en 38 jaar opgepakt. 

In het onderzoek kon de douane ongeveer 5,6 ton cocaïne in beslag nemen. Twee partijen daarvan konden onderschept worden toen het dossier Sky ECC losbrak, waarbij de speurders de gesprekken tussen criminelen op het moment zelf konden meevolgen. In februari 2021 werd ruim 300 kilo cocaïne onderschept in een lading suiker, begin maart 2021 ging het om een partij van bijna 720 kilo die in een deklading auto's gevonden werd (zie foto).

Een lading cocaïne puilt uit uit koffer van een wagen.

De hoofdverdachte is een man van 26. Hij had alle informatie rond de partijen cocaïne die ingevoerd zouden worden. En hij kreeg daarbij hulp van zijn broer van 38 en zijn neef van 29. Daarnaast kon de bende rekenen op hand- en spandiensten die geleverd werden door mensen die in de haven werkten. 

Bij de huiszoekingen zijn ook nog 100.000 euro cash, cryptofoons, luxegoederen en luxekleding in beslag genomen. De onderzoeksrechter beslist later of de gearresteerde mannen in de cel moeten blijven. 

Al 320 Antwerpse Sky ECC-dossiers

Op dit moment heeft de federale gerechtelijke politie van Antwerpen al 320 dossiers geopend die voortvloeiden uit het Sky ECC-dossier. Er zijn in die onderzoeken ook al meer dan 160 mensen aangehouden. 

Meest gelezen