Nieuwe revolutie in het voetbal: op WK zal computer buitenspel aan VAR signaleren

Op het komende WK voetbal zal de buitenspellijn voor de VAR semiautomatisch getrokken worden. De computer kan automatisch buitenspelsituaties signaleren aan de VAR, die de videoref dan op enkele seconden zelf nog eens kan dubbelchecken. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA vrijdagochtend bekendgemaakt.

wic, tve, blg

Hoe werkt het juist?

Het nieuwe systeem zal gebruik maken van twaalf camera’s die onder het dak van het stadion gehangen worden. Vijftig keer per seconde worden zo de exacte posities van de bal en de spelers berekend, waardoor die veel preciezer zijn dan hoe het nu gebeurt.

De spelers worden veel preciezer gevolgd, aan de hand van 29 datapunten op het lichaam van elke speler. Die punten zijn relevant om buitenspel te staan, en zorgen ervoor dat de exacte positie kan worden berekend.

In Al Rihla, de officiële wedstrijdbal voor het WK, zit een sensor die 500 keer per seconde data kan doorsturen. Daardoor kan het moment dat de bal wordt getrapt veel exacter worden weergegeven. De sensor is zo’n tien keer preciezer dan de traditionele camera’s.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe wordt de beslissing genomen?

In geval van buitenspel wordt er een automatisch buitenspelalarm verstuurd naar de videorefs, die op hun beurt de beelden zullen bekijken. Zij checken de automatische berekende buitenspellijn en het punt waarop de bal volgens de technologie werd getrapt.

Daarom blijft het semiautomatisch, de beslissing wordt nog steeds (maar in mindere mate) gemaakt door de mens. Als zij buitenspel detecteren op de automatisch gegenereerde beelden, communiceren zij het door naar de hoofdscheidsrechter, die de uiteindelijke beslissing moet maken. Het hele proces zou niet meer dan enkele seconden mogen duren, een groot verschil met de situatie nu, waar het soms enkele minuten kan duren.

Om de communicatie met supporters te verbeteren, zullen de 3D-beelden van de buitenspelsituatie ook getoond worden in het stadion en op televisie. Een grote stap op het gebied van transparantie.

Waarom wordt het geïntroduceerd?

Het systeem is reeds getest tijdens enkele FIFA-toernooien, zoals de Arab Cup en het WK voor clubs, en is volgens de Wereldvoetbalbond klaar voor gebruik. “De VAR heeft er enkele jaren geleden voor gezorgd dat de foutenlast drastisch is gedaald en met de semiautomatische buitenspeltechnologie gaan we nog een stap verder”, vertelt voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, voorzitter van het FIFA-scheidsrechterscomité.

“De verantwoordelijkheid blijft echter bij de scheidsrechter en zijn assistenten liggen”, zegt Collina. “Het systeem zorgt er alleen voor dat er sneller een correcte beslissing genomen kan worden, zeker in situaties waarin het zeer nipt wel of geen buitenspel is.”

Ook bondscoach Roberto Martinez zal meer dan waarschijnlijk tevreden zijn met de introductie van het nieuwe systeem. Enkele weken geleden eiste Martinez nog uitleg van de VAR, na de late gelijkmaker van Wales (1-1), in de groepsfase van de Nations League.

Na een onorthodoxe assist van Aaron Ramsey kwam het leer voor de voeten van Brennan Johnson liggen, die Koen Casteels kansloos liet. Op de eerste beelden leek het om buitenspel te gaan, maar dat weerlegden de beelden met daarop de VAR-lijn. Volgens Roberto Martinez werkt dat systeem echter niet naar behoren en had het doelpunt afgekeurd moeten worden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer