Een afbeelding van hoogste leider van de taliban, Hibatullah Akhundzada.
AFP or licensors

Hoogste leider en "topman in de schaduw" van de taliban voor het eerst sinds lang weer in het openbaar

In Afghanistan is de hoogste leider van de taliban, Hibatullah Akhundzada, voor het eerst in lange tijd in het openbaar verschenen. Sinds de taliban in augustus aan de macht kwamen, is Akhundzada nog nooit gefilmd of gefotografeerd. Nu woont hij een vergadering van religieuze hoogwaardigheidsbekleders bij in de hoofdstad Kaboel. De vergadering moet het talibanregime legitimeren.

Sinds gisteren zijn meer dan 3.000 geestelijken bijeengekomen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel voor een driedaagse raad die het nieuwe talibanregime moet legitimeren.

In de Afghaanse pers gonsde het al dagen van de geruchten dat ook de hoogste leider van de taliban, Hibatullah Akhundzada, zou deelnemen aan die topontmoeting. Sinds de taliban in augustus vorig jaar aan de macht kwamen, is Akhundzada nog nooit in het openbaar gefilmd of gefotografeerd. 

Woordvoerder van het talibanregime op de persconferentie in Kaboel.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De geruchten blijken nu te kloppen. Een regeringswoordvoerder laat weten dat Akhundzada de vergadering in Kaboel bijwoont. Ook het officiële Afghaanse staatspersbureau bevestigt dat nieuws.

 De grote leider zou een toespraak hebben gegeven waarin hij iedereen die deelnam aan de machtsovername feliciteerde. "Het succes van de Afghaanse jihad is niet alleen een bron van trots voor de Afghanen, maar ook voor moslims over de hele wereld", zo citeert het staatspersbureau hem.

Wie is Hibatullah Akhundzada, de topman in de schaduw?

Akhundzada is sinds 2016 de leider van de taliban nadat zijn voorganger was gedood bij een aanval van een Amerikaanse drone. Net zoals de meeste andere taliban heeft de ongeveer 60-jarige Akhundzada een carrière in de strijd tegen de sovjetbezetting in de jaren 80. Daarna maakte hij opgang aan de radicale religieuze school van talibanstichter moellah Mohammed Omar in Pakistan. 

In theorie heeft Akhundzada absolute macht, maar in de praktijk zijn de taliban verdeeld in verschillende fracties. Akhundzada kwam in 2016 aan de macht als compromiskandidaat en deelt de facto de leiding met een collectief bureau van vijf adjuncten, waarvan er drie erg veel macht hebben.

Akhundzada staat bekend als de "topman in de schaduw". Hij verschijnt zelden in het openbaar. Ook tijdens de vredesgesprekken met de Verenigde Staten en de Afghaanse regering bleef Akhundzada uit het beeld. Het was zijn adjunct Abdul Ghani Baradar die als toponderhandelaar het voortouw nam. 

Een van de weinige foto's van huidig talibanleider Akhundzada, genomen voor de machtsovername van de taliban in Afghanistan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op de agenda van de topontmoeting van de taliban staat "de nationale eenheid van Afghanistan", aldus het staatspersbureau. Ook onderwijs voor meisjes zou kort als onderwerp aan bod zijn gekomen. In maart besloot het Afghaanse regime nog aan de start van het nieuwe schooljaar dat alle middelbare scholen voor meisjes boven 12 jaar toch moesten sluiten. Een woordvoerder van de regering zegt nu dat de finale beslissing over het onderwijs voor meisjes bij de hoogste leider Akhundzada ligt.

Ook aan de topontmoeting in Kaboel nemen geen vrouwen deel. "Niet nodig, want zij worden door mannelijke verwanten vertegenwoordigd", aldus de taliban.

Meest gelezen