Bart De Wever haalt uit naar federale regering op N-VA-Zomerfeest: "Ofwel doen ze niets, ofwel in de foute richting" 

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op het Zomerfeest van zijn partij opnieuw scherp uitgehaald naar de federale regering. Het begrotingstekort, de belastingdruk en het koopkrachtverlies zijn "onhoudbaar en onaanvaardbaar", zei hij in zijn toespraak. Het N-VA-Zomerfeest vindt vanavond plaats in de Nekkerhal in Mechelen, ter vervanging van de nieuwjaarsreceptie die in januari vanwege corona niet kon doorgaan. 

De N-VA zit in de Vlaamse regering, maar federaal voert ze oppositie. Van de pensioengesprekken die de regering-De Croo momenteel voert, verwacht De Wever niets. "De hervorming die de PS voorstelt, is absurd: nog minder werken voor meer pensioen. Ze zullen even botsen met elkaar en dan volgt er een non-akkoord of 'een scheet in een netzak', zoals we bij de arbeidsdeal hebben gezien", zo zei De Wever voor zijn toespraak al aan VRT NWS.

Volgens de N-VA-voorzitter ondergaan Open VLD en CD&V een door de PS gedomineerd beleid. "Ofwel doet men niets, ofwel gaat het in de verkeerde richting. We hebben de hoogste overheidsuitgaven van de hele ontwikkelde wereld. De schuld stijgt. We hebben het grootste tekort en de laagste economische groei. Er valt geen goed woord over te zeggen, terwijl we heel dringend arbeidsmarkthervormingen nodig hebben en die gebeuren niet."

Maar kijkt De Wever niet zelf naar de Franstalige socialisten als partner na de verkiezingen van 2024? "Mijn partner zou niet de PS zijn om het land te besturen. Mijn partner zou de PS kunnen zijn om het confederalisme in te voeren. Maar ik denk dat vooral de Vlaamse kiezer mijn partner daarin moet zijn. De Vlamingen moeten in 2024 een duidelijke keuze maken."

De Wever erkent dat de Vlaamse regering, waar de N-VA wel deel van uitmaakt, ook geen foutloos parcours rijdt. "Maar dat is nog altijd een regering die kiest voor de productieve mensen, bijvoorbeeld met de jobkorting, en die mensen aanmoedigt om te gaan werken."

Bekijk het gesprek met Bart De Wever in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Sterke bestuurders en doorwinterde dealmakers"

De toespraak zelf stond in het teken van de vele uitdagingen waar ons land mee kampt. "Het zijn woelige tijden", zei De Wever. "Geopolitiek en economisch is de onzekerheid groot."

Volgens de N-VA-voorzitter kijken mensen dan naar "sterke bestuurders en doorwinterde dealmakers", en die heeft zijn partij volgens hem in huis. Vervolgens prees hij minister-president Jan Jambon en N-VA-ministers Ben Weyts, Matthias Diependaele en Zuhal Demir.

De federale regering daarentegen voert volgens De Wever "een beleid dat lijnrecht ingaat tegen de belangen van het productieve Vlaanderen". Hij wees op de hoge belastingdruk op arbeid, de achterblijvende grote hervormingen van de arbeidsmarkt, de slabakkende uitvoering van de straffen op justitie, de opvangcrisis op asiel en migratie en de sluiting van - de meeste - kerncentrales te midden van grote onrust op de internationale energiemarkten. 

De belastingdruk, het begrotingstekort, de hoge overheidsuitgaven en het koopkrachtverlies zijn volgens de N-VA-voorzitter "onhoudbaar en onaanvaardbaar". 

BEKIJK - Afscheidnemend ondervoorzitter Valerie Van Peel werd op een opmerkelijke manier uitgezwaaid op het Zomerfeest van de N-VA:

Videospeler inladen...

Meest gelezen