Tour d'Afrique in Alden Biesen: met foto's van wielerkoersen in Burkina Faso, Eritrea, Senegal en Kameroen

In Alden Biesen in Bilzen gaat vandaag de zomerexpo Tour d'Afrique van start. Een expo van de Nederlandse fotograaf Chris Keulen over wielerkoersen in Burkina Faso, Eritrea, Senegal en Kameroen. 

"Ik was niet zo geïnteresseerd in het koersverloop, maar ik heb veel errond heen gefotografeerd", zegt fotograaf Chris Keulen. "Dat is het voordeel van het wielrennen want je krijgt veel context mee. Je hebt de wereld eromheen, en de wereld in Afrika is heel interessant."

Ik reed met de ambulance en met de tourmensen mee en ik sliep met de renners op dezelfde kamer.

Tussen 2000 en 2011 fotografeerde Keulen de belangrijkste koersen van Burkina Faso, Senegal, Kameroen en Eritrea. "Ik ben met de ambulance meegereden en met de tourmensen, ik sliep met de renners op dezelfde kamer. Dat zijn dingen die in de Tour de France niet zouden kunnen natuurlijk. En dat was wel fantastisch." 

Het niveau ligt lager, ook al worden er grote stappen gezet: "Het waren simpele hotels, soms tentjes, maar dat heeft met geld te maken hé. Je ziet wel dat het wielrennen in opmars is. Daar is Biniam Girmay het bewijs."

Beluister hier naar het volledige gesprek met fotograaf Chris Keulen:

Authentiek wielrennen

"Wielrennen in Afrika is het authentieke wielrennen, maar de Afrikanen zouden dat authentieke wielrennen achter zich willen laten", gaat Keulen verder. "Zij willen ook mee met de grote koersen, zoals de Tour of de Giro. In de expo heb ik die ambitie van Afrika proberen weergeven."

De expo in Alden Biesen is dagelijks geopend van 6 juli tot 28 augustus en gratis toegankelijk. 

Meest gelezen