Foto's VN
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Honger trof liefst 828 miljoen mensen vorig jaar, goed voor 10 procent van de wereldbevolking

Wereldwijd werden vorig jaar tot 828 miljoen mensen getroffen door honger. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de staat van voedselveiligheid en voeding in de wereld van de Verenigde Naties. Het betekent dat zo'n 10 procent van de wereldbevolking het voorbije jaar te maken kreeg met honger. 

In Afrika werden 278 miljoen mensen getroffen door honger, ongeveer een vijfde van de bevolking. In Azië waren dat 425 miljoen mensen, goed voor net geen tiende van de bevolking.

Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie is het aantal mensen met honger wereldwijd met 150 miljoen gestegen, dat blijkt uit het rapport opgesteld door vijf agentschappen van de Verenigde Naties.

"De toename van de honger in de wereld vorig jaar weerspiegelt de grotere ongelijkheid tussen en binnen landen, door een ongelijk patroon van economisch herstel en niet herstelde inkomensverliezen bij degenen die het zwaarst getroffen zijn door de COVID-19-pandemie", staat in het rapport te lezen.

8 procent van de wereld ondervoed in 2030

Tegen 2030 zullen naar verwachting bijna 670 miljoen mensen ondervoed zijn, ongeveer 8 procent van de wereldbevolking. Maar volgens de tweede duurzame ontwikkelingsdoelstelling, die door de Verenigde Naties in 2015 werd opgesteld, moet honger tegen 2030 uit de wereld verdwenen zijn. "Beëindig honger (...) en promoot duurzame landbouw", vragen die doelstellingen.

3,1 miljard mensen kunnen geen gezond voedingspatroon betalen

In 2020 waren er naar schatting 149 miljoen kinderen te klein voor hun leeftijd en 45 miljoen kinderen hadden te maken met levensbedreigend ondergewicht.

In datzelfde jaar konden bijna 3,1 miljard mensen zich geen gezond voedingspatroon veroorloven, een stijging van 112 miljoen mensen ten opzichte van 2019. Vooral in Azië is dat het geval: daar steeg de kostprijs voor een gezond dieet tussen 2019 en 2020 het meest.

Het rapport werd opgesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), het kinderfonds Unicef, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

Foto's VN
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen