Meghan Markle wil dat vrouwen zich niet schamen over menstruatie

De Amerikaanse ‘Suits’-actrice Meghan Markle, vriendin van prins Harry, heeft in opdracht van Time magazine haar opinie neergeschreven over menstruatie. “We moeten onze puriteinse verlegenheid aan de kant schuiven als we erover praten”, staat er onder meer te lezen.

vwh

Meghan Markle mag dan vooral bekend zijn omdat ze een relatie heeft met de Britse prins, daarnaast verricht de 35-jarige brunette ook humanitair werk als ambassadrice voor World Vision. Onlangs was ze voor deze organisatie op bezoek in India en merkte ze op dat jonge meisjes daar weinig voorlichting krijgen over hun menstruele cyclus. “Zo’n 113 miljoen meisjes tussen twaalf en veertien jaar lopen het risico om vroegtijdig hun school te verlaten vanwege het stigma rond menstruele gezondheid”, schrijft ze.

Ze voegt eraan toe dat het stigma schooluitval zeer aanlokkelijk maakt. “Veel meisjes schamen zich om naar school te gaan tijdens hun maandstonden omdat deftige maandverbanden niet beschikbaar zijn, ze niet kunnen meedoen aan sportlessen en er te weinig toiletten voorzien zijn om zichzelf naar behoren te verzorgen.”

Het probleem stelt zich niet enkel in India. Ook in landen zoals Malawi praten ouders niet met hun kinderen over de menstruele cyclus. Uit studie van UNICEF blijkt zelfs dat 48 procent van de meisjes in Iran ervan overtuigd zijn dat de menstruatie ‘een ziekte’ is. Sommige meisjes hebben geen stromend water of voldoende voorzieningen om zich te ontdoen van menstrueel afval.

“We moeten het gesprek op gang trekken rond initiatieven die genomen worden in verband met menstruele gezondheid. Onze puriteinse verlegenheid moet aan de kant. De inzet is hoog en deze gemiste kans missen is onaanvaardbaar. Om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken, en om de economische groei en duurzaamheid in ontwikkelingslanden te bereiken, moeten jonge vrouwen vlotte toegang hebben tot onderwijs”, staat er nog. Lees hier de volledige brief van Markle.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer