Klacht bij Raad voor de Journalistiek over "Pano"-reportage "Het verhaal van Veljkovic" deels gegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Tom Borgions, de financieel directeur van de Belgische voetbalbond (KBVB), tegen "Pano" gedeeltelijk gegrond verklaard. 

Ex-spelersmakelaar Dejan Veljkovic deed eind vorig jaar in "Pano" voor het eerst voor de camera zijn verhaal over "Operatie Zero", het fraudeschandaal in het Belgische voetbal. Naast toenmalig KBVB-voorzitter François De Keersmaecker en CEO Steven Martens werd ook financieel directeur Borgions vernoemd in de reportage. 

Aanleiding was een constructie die de Belgische voetbalbond in 2013 via de firma Beneyug had opgezet om de keeperstrainer van de Rode Duivels te betalen. Beneyug was de vennootschap van Veljkovic in Cyprus waarmee hij in veel andere dossiers geld versluisde om belastingen te ontduiken. De Keersmaecker zou later in een interview erkennen dat de constructie die via Veljkovic werd opgezet niet ethisch was. 

Borgions werd voor de uitzending gecontacteerd om zijn versie van de feiten te geven, maar verkoos dat niet te doen. Na de uitzending diende hij klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. 

De Raad merkt in de uitspraak op dat het voetbalschandaal en de mogelijke betrokkenheid van de voetbalbond een onderwerp zijn van gewichtig maatschappelijk belang, maar oordeelt dat de principes over journalistieke onafhankelijkheid onvoldoende gevolgd zijn omdat journalist Wim Van den Eynde, een van de makers van de reportage, eerder het verhaal van de spelersmakelaar in zijn boek "De biecht van Dejan Veljkovic" had opgetekend. Van den Eynde had daarover gesproken in verschillende tv- en kranteninterviews, maar het feit dat dit niet in de uitzending zelf gebeurde, maakt volgens de Raad een gebrek aan transparantie uit.

De Raad vat de beslissing samen als volgt:

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Tom Borgions, de financieel directeur van de Belgische voetbalbond, tegen VRT Pano deels gegrond verklaard. Naar aanleiding van de gerechtelijke Operatie Zero rond fraude, zwartgeld, witwaspraktijken en matchfixing in het Belgische voetbal laat de reportage voetbalmakelaar Dejan Veljkovic aan het woord. Veljkovic had voordien, via zijn advocaat, journalist Wim Van den Eynde aangezocht om zijn versie van het voetbalschandaal op te tekenen in een boek. Van den Eynde ging daarop in, wat leidde tot het boek ‘De biecht van Dejan Veljkovic’, waarin Veljkovic zijn versie van het verhaal vertelt. Die samenwerking leidde vervolgens tot de tv-reportage, die gemaakt werd door Van den Eynde en een collega. Klager zegt dat de aanpak van Pano en de journalist niet strookt met de principes over journalistieke onafhankelijkheid en transparantie en heeft het ook over foutieve berichtgeving en schending van de privacy.

De Raad verklaart de klacht gegrond wat de onafhankelijkheid van de journalist en het gebrek aan transparantie over zijn dubbele rol betreft. De rol van auteur in opdracht van Veljkovic roept vragen op bij de onafhankelijkheid van de journalist en zijn kritische afstand tot Veljkovic tijdens het tv-interview, wat minstens noopt tot transparantie zodat de kijker zich een oordeel kan vormen. In de reportage is niet vermeld dat een van de journalisten was opgetreden in opdracht van Veljkovic en welke rol hij had gespeeld bij de redactie van het boek, wat een gebrek aan transparantie uitmaakt.

De klacht is ook gegrond wat een passage over het lidmaatschap van klager van de licentiecommissie van de voetbalbond betreft. In die passage over een omstreden buitenlandse constructie rond een keeperstrainer van de Rode Duivels, waarin klager wordt genoemd, wordt gezegd dat klager ‘lid is’ van de licentiecommissie. Klager was op het moment van de constructie geen lid van de licentiecommissie, en evenmin op het moment van de uitzending van de reportage. Deze passage klopt niet, terwijl ze klager extra verdacht maakt.

De privacy van klager is niet geschonden door de vermelding van zijn naam en publicatie van zijn foto. Het voetbalschandaal en de mogelijke betrokkenheid van de voetbalbond zijn een onderwerp van gewichtig maatschappelijk belang. Klager is als financieel directeur lid van het directiecomité van de voetbalbond en bekleedt een hoge functie in de organisatie. Op de website staat hij vermeld, met foto, als lid van het directiecomité. Zijn naam werd ook al eerder vermeld in de media.

De volledige uitspraak is te lezen op www.rvdj.be.

Meest gelezen