Denemarken heeft meest competitieve economie van de wereld; heel Scandinavië haalt opvallend hoge scores

Denemarken heeft de meest competitieve economie van de wereld. Het land heeft tijdens de uitbraak van de coronapandemie duidelijk beter gepresteerd dan andere naties. Dat blijkt uit een rapport van het International Institute for Management Development (IMD). Het is de eerste keer in de geschiedenis van rangschikking, die bijna drieënhalf decennia oud is, dat Denemarken de eerste plaats voor zich opeist.

Opmerkelijk is ook de hoge rangschikking van de andere Scandinavische landen. Vorig jaar stond Denemarken nog op een derde plaats. Toen werd de rangschikking door Zwitserland aangevoerd.

Lockdowns

“Denemarken is het digitaal meest geavanceerde land ter wereld”, benadrukt Arturo Bris, professor financiën aan het Institute for Management Development, in een commentaar op het rapport. “Het land neemt nu de eerste plaats in dankzij een goed beleid, de Europese economische omgeving, een duidelijke focus op duurzaamheid en een sterke nationale bedrijfswereld.”

Samen met de andere Scandinavische landen slaagde Denemarken erin om de lockdowns van de coronacrisis beter te verteren dan vele andere ontwikkelde landen. “Het land werd daarbij geholpen door sterke sociale veiligheidsnetwerken, een beperkte schuldenlast en een belangrijke digitale progressie”, merken analisten op.

“Bovendien kon Denemarken in dit geval profijt halen uit zijn beperkte afhankelijkheid van inkomsten uit het toerisme, dat van de coronacrisis een zware klap heeft gekregen. De Deense werkloosheid is tot het laagste niveau in veertien jaar tijd teruggevallen.”

De analisten wijzen erop dat Denemarken al vijf jaar met de toppositie flirt. “Duurzaamheid is ongetwijfeld een van deze pijlers van het succes van het land”, merken ze op. “De Deense regering heeft een klimaatbeleid uitgewerkt dat tot de meest ambitieuze ecologische projecten van de hele wereld behoort. Het land wil de uitstoot van broeikasgassen op tien jaar tijd met 70 procent verminderen.”

“Rapporten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geven aan dat het land 60 procent van de uitgaven voor de economische heropleving na de uitbraak van de coronacrisis, aan ecologische projecten besteedt. De opkomende Deense windindustrie is inmiddels al een belangrijke motor van de export geworden.”

Economische groei

De Deense agressiviteit op het gebied van duurzaamheid heeft bovendien ook investeringen aangetrokken, terwijl belangrijke infrastructuurprojecten werden gestimuleerd en de inflatie in vergelijking met andere landen beperkt kon worden gehouden. Dit betekende een extra ondersteuning voor de lokale toeleveringsketens.

Het land kende vorig jaar, ondanks de invloed van de coronapandemie, een economische groei met 3,8 procent. Dit jaar wordt een verdere toename met 2,4 procent in het vooruitzicht gesteld, terwijl voor volgend jaar een stijging met 1,7 procent wordt voorspeld.

Denemarken wordt in de rangschikking gevolgd door Zwitserland, Singapore, Zweden en Hongkong. De top tien bevat verder Nederland, Taiwan, Finland, Noorwegen en de Verenigde Staten. België eindigt op een 21ste plaats. Dat is drie treden hoger dan vorig jaar en de beste prestatie van het land in vijf jaar tijd.

Helemaal onderaan de ranglijst staat Venezuela, voorafgegaan door Argentinië. Ook Mongolië, Zuid-Afrika en Brazilië zijn in de rangschikking bij de laatste vijf landen terug te vinden.

Meer