Boris Johnson en vrouw Carrie zoeken nieuwe locatie huwelijksfeest na ophef over buitenverblijf Chequers

Boris Johnson gaat op zoek naar een andere locatie voor zijn uitgestelde huwelijksfeest. Dat laat Downing Street weten na speculatie in de Britse pers. Volgens de schandaalkrant "The Mirror" wilde Johnson nog geen afstand doen van zijn ambt als premier, zodat hij deze zomer nog een extravagant huwelijksfeest kon organiseren op Chequers,Ā het officiĆ«le buitenverblijf van Britse eerste ministers.Ā Ā 

Na ontelbare schandalen nam de Britse premier Boris Johnson gisteren ontslag als leider van de Conservatieve Partij. Hij kondigde ook aan dat hij later dit jaar opstapt als premier van het Verenigd Koninkrijk.Ā  Mogelijk neemt hij pas ontslag in september of oktober, als er een opvolger is aangeduid.

Trouwe aanhangers van Johnson noemen die beslissing "plichtsbewust". Johnson zou zijn land niet in de steek willen laten en zijn taak willen blijven vervullen tot er een nieuwe premier is aangeduid.

Tegenstanders van Johnson, en een deel van de Britse pers, dachten daar anders over.Ā De populaire Britse krant "The Mirror" dacht dat Johnson mogelijk nog niet klaar was om zijn premierschap op te geven vanwege zijn "uitbundig huwelijksfeest", gepland op 30 juli, ongeveer een jaar na zijn huwelijk met zijn vrouw Carrie.Ā De locatie? Chequers, een landgoed met herenhuis in Engeland Ć©n sinds 1921 het officiĆ«le buitenverblijf van de Britse premier.Ā Ā 

Boris Johnson en de president van Kenia Uhuru Kenyatta op het Britse landgoed Chequers. (2021)

Chequers, ook wel gekend als Chequers Court, ligt in het Engelse graafschap Buckinghamshire, zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Londen. Het landgoed is zo'n 600 hectare groot. Het herenhuis dateert uit de 16de eeuw.Ā 

Eeuwenlang was Chequers eigendom van verschillende Britse adellijke families, tot het na een schenking in 1917 in handen kwam van de Britse overheid. In 1921 werd Chequers het officiƫle buitenverblijf van de Britse premier. Sindsdien is het voor Britse eerste ministers een geliefde plaats om gasten te ontvangen.

Volgens onder meer de populaire Britse kranten "The Mirror" en "Daily Mail" was het mogelijk niet Johnsons plichtsbesef dat hem motiveert om aan te blijven als premier, maar wel zijn naderende glamoureuze huwelijksfeest.Ā 

Boris Johnson en zijn vrouw Carrie trouwden vorig jaar in mei in de kathedraal van Westminster, in de aanwezigheid van slechts een handvol gasten. Daarna volgde een feest waarop door de coronamaatregelen maximum dertig mensen aanwezig mochten zijn.Ā  Deze zomer daarentegen volgt een extravagant feest voor alle vrienden en familie. Dat feest ging normaal gezien door op het officiĆ«le buitenverblijf van de Britse premier, Chequers. Als Johnson opstapt, heeft hij geen toegang meer tot het landgoed.

Boris Johnson en Angela Merkel in het herenhuis van het landgoed Chequers. (2021)

Een anonieme bron van de Conservatieve Partij zei aan The Mirror: "Het is ongelofelijk dat een van de redenen waarom Johnson wil aanblijven, zelfs na alle kritiek op zijn integriteit en eerlijkheid, is om zijn huwelijksfeest te laten doorgaan op Chequers."

"Chequers is een nationaal bezit, niet zijn persoonlijke huis. De Johnsons moeten doen wat juist is en een andere locatie zoeken."Ā Een tweede anonieme bron uit Johnsons partij zei: "Als het huwelijksfeest doorgaat, is dat onbeschoft."

Een woordvoerder van Johnson ontkende de beschuldigingen.Ā  "De premier heeft een sterk plichtsbesef en zal zijn land blijven dienen totdat er een nieuwe leider is, enkel en alleen om zijn verplichting na te komen aan het Britse volk."

Downing Street laat nu ook weten dat "niets honderd procent vastlag" en dat Johnson op zoek zal gaan naar een andere locatie om het uitgestelde huwelijksfeest te vieren.

Het Britse landgoed Chequers, het officiƫle buitenverblijf van Britse premiers sinds 1921.
AFP or licensors

Meest gelezen