Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)
Volledig scherm
Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) © Photo News

Om een waterbom in Vlaanderen te vermijden, moet de overheid ‘nu’ 10 stappen nemen: “Het is nu of te laat”

Een ‘watercommissaris’, nauwkeurige weersvoorspellingen en als het écht moet: onteigeningen. Om te vermijden dat een waterbom in Vlaanderen tot 86.000 vernielde huizen en 8 miljard euro schade leidt, leggen 18 waterexperts een 10-puntenplan op tafel dat onze redactie kon inkijken. 

62 reacties

  • Willem Wienands

    2 jaar geleden
    Weer paniek zaaien , een waterbom is heel plaatselijk , in Vlaanderen zijn geen smalle valeien zoals in de Ardennen en als laatste : als men de stuwmeer sluizen enkele dagen voordien had geopend zou het een normale overstroming geweest zijn . Binnenkort nog een expertenrapport tegen vallende meteoren !
  • bob jansens

    2 jaar geleden
    ontharding is flauwe kul in gebieden waar de bodem van nature niet doorlaatbaar is (klei, rotsen,...). In zo'n gebieden helpen enkel voldoende grote opvangbekkens (die na de regen leeggepompt worden)
  • Hubert Vanmechelen

    2 jaar geleden
    Zolang politici er blijven van uitgaan dat je met centen alles oplost zal de natuur nog menig slachtoffer maken.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    We weten wat er zal gebeuren. Niets effectief om het probleem echt doeltreffend aan te pakken. Maar het zal ons wel geld kosten.
  • Emmanuel Veraart

    2 jaar geleden
    Een commissaris van 'gezond verstand' zou beter zijn. Maar ja, 'gezond verstand' is al decennia lang geleden uit ons land verdwenen.