Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse minister van Defensie Ben Wallace is géén kandidaat om Boris Johnson op te volgen, negen anderen wél kandidaat

De Britse minister van Defensie Ben Wallace is geen kandidaat om Boris Johnson op te volgen als partijleider van de Conservatieve Partij en bijgevolg als premier. Wallace gold als de grootste favoriet om Johnson op te volgen. Intussen hebben al negen anderen zich opgeworpen om Johnson op te volgen.

De 52-jarige minister van Defensie Ben Wallace was de gedoodverfde favoriet om Boris Johson op te volgen. Maar hij is geen kandidaat, maakt hij bekend op Twitter. Wallace zegt dat het geen gemakkelijke keuze was, maar dat zijn focus ligt op zijn huidige job en "het veilig houden van dit grootse land".

Als minister van Defensie won Wallace de voorbije maanden flink aan populariteit door zijn aanpak van de Russische oorlog in Oekraïne en de evacuatie van Britse burgers uit Afghanistan. In een vorig leven was hij kapitein van het Britse leger. Hij diende onder meer in Duitsland, Cyprus, Belize en Noord-Ierland, waar hij een bomaanslag van de IRA tegen Britse soldaten verijdelde. 

Wallace werkte lange tijd onder de vleugels - en in de schaduw - van voormalige premiers David Cameron en Theresa May. Maar hij heeft voorlopig dus geen ambitie om als premier in hun voetsporen te treden.

Wallace wenst kandidaten "veel succes"

Wallace spreekt zich niet uit over wie volgens hem dan wel de nieuwe partijleider moet worden. Hij wenst alle kandidaten succes en hoopt dat de Conservatieve Partij zich nu op belangrijke politieke kwesties concentreert.

Voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid en voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt hebben dan weer wél hun kandidatuur gesteld om Boris Johnson op te volgen. In aparte interviews met de krant The Telegraph beloofd de vennootschapsbelasting te verlagen. Javid legde vorige week zijn functie als minister neer. Hij gaf daarmee het startsein voor een hele reeks andere vertrekken bij de conservatieven.

Met Javid en Hunt erbij zijn er al negen kandidaten om Johnson af te lossen: de voormalige ministers van (o.a.) Volksgezondheid Sajid Javid en Jeremy Hunt, minister van Transport Grant Shapps, minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss, minister van Financiën Nadhim Zahawi, ex-minister van Financiën Rishi Sunak, parlementslid Tom Tugendhat, procureur-generaal Suella Braverman, voormalig onderminister van Gelijke Kansen Kemi Badenoch. 

Johnson kondigde donderdag zijn aftreden aan als partijleider. Hij blijft wel premier tot er een opvolger is. Aanvankelijk had een nieuwe leider begin oktober, tijdens het jaarlijkse partijcongres, moeten bekendgemaakt worden, maar volgens Britse media willen veel Tories sneller gaan. 

Meest gelezen