©  EPA-EFE

Al zeven kandidaten om Boris Johnson op te volgen

Minister van Transport Grant Shapps stelt zich kandidaat om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus als de Britse premier Dat meldt BBC. Ook minister van Financiën Nadhim Zahawi zich zaterdag kandidaat gesteld om de nieuwe Britse premier te worden. Shapps werd eerder al genoemd als mogelijke kandidaat.

Laurence Torck
Bron: BELGA

Shapps was een van de ministers die niet opstapte tijdens de chaotische week in Westminster die tot het ontslag van Johnson als partijleider op donderdag leidde. Hij verklaarde aan de media dat hij zich “de laatste turbulente jaren niet heeft beziggehouden met het beramen van een plan tegen de eerste minister”, en zei ook dat hij nooit getwijfeld heeft aan de liefde van Johnson voor zijn land, “ondanks zijn tekortkomingen - maar wie heeft er geen tekortkomingen?”

Grant zei aan The Sunday Times dat hij geen nieuwe verkiezingen zou organiseren mocht hij verkozen worden tot premier. Hij belooft ook onder meer een belastingverlaging voor de armste gezinnen en staatssteun aan bedrijven die veel energie verbruiken.

De kandidatuur van Shapps komt er nadat minister van Defensie Ben Wallace liet weten dat hij géén kandidaat is, hoewel hij bij bookmakers gold als de grootste favoriet om Johnson op te volgen.

Zeven kandidaten

Zahawi was minister van Onderwijs maar werd dinsdag aangesteld als minister van Financiën nadat Rishi Sunak ontslag nam. Hij verdedigde Johnson in eerste instantie nog tegen de kritiek die hij kreeg na de de benoeming van het conservatieve parlementslid Chris Pincher op een hoge post in het parlement, ondanks het feit dat hij op de hoogte was van beschuldigingen van seksuele intimidatie. Uiteindelijk stelde hij dat de situatie niet meer houdbaar was en dat Johnson beter zou opstappen.

Als hij partijleider van de Conservatieve Partij zou worden en dus de nieuwe Britse premier, wil Zahawi de economie stabiliseren. “Mijn doel is eenvoudig: de opportuniteiten die mijn generatie heeft gekregen aanbieden aan alle Britten, wie ze ook zijn en waar ze vandaan komen”, zei hij volgens BBC. “We zijn nu een vrije natie door de brexit. Laat ons nu spreken over de mogelijkheden die we daardoor krijgen en die grijpen.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zou kandidaat-opvolger zijn voor Boris Johnson, die donderdag ontslag nam als voorzitter van de Conservatieve Partij. Dat schrijven de Britse media. Truss zou volgens The Independent maandag officieel haar kandidatuur lanceren en opkomen voor “klassieke conservatieve principes”. Haar naam circuleerde al even als mogelijke kandidaat.

Met Truss erbij zijn al zeven Tories kandidaat om de nieuwe partijvoorzitter en dus ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. Eerder stelden minister van Financiën Nadhim Zahawi, minister van Transport Grant Shapps, ex-minister van Financiën Rishi Sunak, parlementslid Tom Tugendhat, procureur-generaal Suella Braverman en voormalig onderminister van Gelijke Kansen Kemi Badenoch zich al kandidaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer