Avalon All rights reserved.

Opvolger van Britse premier Boris Johnson wordt op 5 september bekendgemaakt

De opvolger van Boris Johnson als leider van de Britse Conservatieve Partij én als premier van het Verenigd Koninkrijk zal op 5 september bekendgemaakt worden. Dat heeft Graham Brady, hoofd van het bevoegde partijcomité, bekendgemaakt.

Het wordt nog tot 5 september wachten eer we weten wie Boris Johson als premier van het Verenigd Koninkrijk zal opvolgen. De voorbije dagen hadden hooggeplaatste partijleden gepleit voor een snelle aanstelling. 

Dat het nu toch tot 5 september zal duren, heeft te maken met het zoeken van een evenwicht tussen het inpassen van zoveel mogelijk bijeenkomsten met partijleden en "de praktische aspecten van het organiseren van een stemming", aldus Brady. 

"Relatief snel" moet alvast duidelijk worden tussen welke twee kandidaten het zal gaan, aldus nog Brady. Deze week al moeten de eerste twee stemmingen volgen, de rest komt dan volgende week. 

Bij de eerste stemming van woensdag valt iedereen af die minder dan 30 parlementsleden achter zich krijgt. Op donderdag wordt opnieuw gestemd en volgende week volgen nog meer stemmingen, tot het aantal kandidaten herleid is tot twee. De partijleden zullen per brief een keuze kunnen maken tussen die twee overblijvers.

Intussen hebben zich al elf Conservatieven gemeld als kandidaat-opvolger. De kandidaturen moeten tegen dinsdag binnen zijn.

De kandidaten moeten initieel de steun krijgen van minstens 20 parlementsleden. Daardoor ligt de drempel hoog voor minder bekende kandidaten. Johnson zelf heeft aangegeven dat hij geen enkele kandidaat zal steunen.

Johnson kondigde donderdag zijn aftreden aan als partijleider. Hij blijft wel premier tot er een opvolger is, dus zeker tot 5 september. Aanvankelijk had een nieuwe leider begin oktober, tijdens het jaarlijkse partijcongres, moeten bekendgemaakt worden, maar de planning is dus naar voren geschoven.

BEKIJK - "Ik wil niemands kansen hypothekeren", zei Johnson:

Videospeler inladen...

Meest gelezen