©  joge

Al vijfde brand dit jaar in Pietersembos van Lanaken

Lanaken -

IDinsdag werd al voor de vijfde keer dit jaar een groot deel van het Pietersembos in Lanaken bedreigd door een hevige turfbrand. “Uiteraard is dit een brandgevaarlijke periode. Alles is kurkdroog”, zegt boswachter Jan Wuytack.

Johnny Geurts

Het bosreservaat van het Pietersembos werd dinsdagmiddag opgeschrikt door een hevige brand. Mensen die passeerden aan het ziekenhuis op de Daalbroekstraat zagen de rookpluim hangen en alarmeerden meteen de hulpdiensten. De brandweer kwam ter plekke met een drone om het gebied te inspecteren en de zone van de brand in het dichtbegroeid bos in kaart te brengen. “Dit is al de vijfde keer dit jaar dat in deze zone brand woedt. Amper anderhalve maand geleden werd een paar honderd meter verder nog zeker 7 hectaren vernield door brand. Je gaat bijna denken dat het al dan niet opzettelijk wordt aangestoken. Maar een weggeworpen sigaret of een stukje glas kan bij dit droge weer ook veel onheil kan aanrichten”, vertelt boswachter Jan Wuytack.

Dit keer wist de brandweer de brand snel in te sluiten. “Vorige keer sloeg het vuur toe in veengebied, waar het vuur zich ondergronds kan verplaatsen. Nu was de plek waar het vuur woedde op een iets hoger gelegen plek. De bladeren in het bos zijn kurkdroog. Veel jonge boompjes en zeker de dennen zijn in de brand verloren gegaan. Gelukkig is er geen sprake geweest van zogenaamd kroonvuur en was er evenmin wind. Woensdag zal zeker nog de nodige controle gebeuren. Zodat het vuur niet opnieuw kan oplaaien.”

Code geel

Momenteel is code geel van kracht in het bosgebied. “Dit is normaal voor de zomer. Er zijn dan ook geen bemande observatieposten actief momenteel. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen van kwaad opzet”, stelt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). Vijf wagens van de brandweerzone Oost-Limburg kwamen ter plaatse. “Dit is een zone die moeizaam bereikbaar is, door moerassen, venen en dichte bebossing. De brandweer verricht hier fantastisch werk”, luidt het bij de boswachter.

“Al sinds tien jaar is een groot deel van het Pietersembos aangeduid als bosreservaat. Dit is een waardevol gebied met valleien met oude dennenbossen en natuurlijke eiken- en berkengebieden. In het reservaat krijgt de natuur de kans zich volledig te ontplooien zonder verder beheer. Publieke toegang in de beschermd gebied is dan ook verboden. Ik hou echt mijn hart vast voor de volgende weken. Hopelijk kan het gebied even tot rust komen. Het reservaat kende veel verjonging door jonge streekeigen bomen zoals berken, zomereik, spork en lijsterbes. De meeste van deze bomen zijn nu geveld door de brand”, besluit Jan Wuytack. joge

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer