Mario Draghi
AFP or licensors

Politieke crisis in Italië: premier Mario Draghi biedt ontslag aan, president Sergio Mattarella weigert

De Italiaanse premier Mario Draghi neemt ontslag, nadat meerderheidspartij Vijfsterrenbeweging een vertrouwensstemming in de Senaat heeft geboycot. Volgens Draghi is er daardoor geen sprake meer van "nationale eenheid" in de regering en kan hij niet meer regeren. President Sergio Mattarella laat echter weten dat hij het ontslag weigert.

Het botert al een hele tijd niet meer binnen de Italiaanse regering van "nationale eenheid", een coalitie van zowel linkse als rechtse partijen en de populistische Vijfsterrenbeweging. Geruzie over een pakket aan steunmaatregelen voor de Italiaanse bevolking leidt nu tot een definitieve scheuring. De Vijfsterrenbeweging wil het pakket niet steunen, omdat het volgens hen te mager zou zijn.

BEKIJK - "Zonder Mario Draghi gaat Italië een onzekere toekomst tegemoet. Daar ziet het naar uit, maar er blijft een kleine opening dat hij toch blijft. Komende woensdag zal hij tekst en uitleg geven aan het parlement", legt correspondent Heleen D'Haens uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

De Italiaanse premier zag daardoor geen andere mogelijkheid meer dan zijn ontslag aan te bieden bij president Sergio Mattarella. Volgens Draghi is er nu van "nationale eenheid" geen sprake meer binnen zijn regering, een voorwaarde voor hem destijds om premier te worden. Draghi behoort niet tot een politieke partij. Eerder was hij voorzitter van de Europese Centrale Bank. Hij volgde begin 2021 de leider van de Vijfsterrenbeweging Giuseppe Conte op als premier na de zoveelste politieke crisis in het land.

In theorie heeft Draghi de steun van de Vijfsterrenbeweging niet nodig en zou hij zonder hen kunnen doorgaan, want ook zonder Vijf Sterren is er nog een meerderheid. Maar het principe van de nationale eenheidsregering, en dus de steun van een groot aantal partijen van links en rechts, is erg belangrijk voor Draghi. 

Nieuwe verkiezingen waren normaal gepland voor begin 2023. Het ontslag van Draghi kan in principe leiden tot vervroegde verkiezingen in de herfst. Maar er liggen nog belangrijke dossiers op de tafel van de regering, zoals bijvoorbeeld hoe Italië los kan komen van zijn afhankelijkheid van Russisch gas. 

Draghi - ook wel Super Mario genoemd - was de man die tot nu toe partijen uit het hele politieke spectrum bijeen kon houden en zo belangrijke problemen kon aanpakken. President Mattarella ziet hem dus liever verder regeren. Hij weigert dus het ontslag en vraagt om in het parlement te onderzoeken of er nog voldoende steun is om verder te regeren, en van welke partijen. Dat zou volgende woensdag gebeuren.

Vijfsterrenbeweging

De Vijfsterrenbeweging won in 2018 nog de verkiezingen, maar zag de steun de voorbije jaren afkalven. "Vijf Sterren had het gevoel dat ze geen garen meer kon spinnen bij haar aanwezigheid in deze regering", duidt correspondente Heleen Dhaens in het Radio 1-programma "De wereld vandaag". "Het lijkt erop dat dat de echte reden was en niet dat steunpakket." Mogelijk hoopt Vijf Sterren dat ze haar positie in aanloop naar verkiezingen nu kan verstevigen, nu ze zich kan distantiëren van deze regering.

Beluister het gesprek met correspondente Heleen Dhaens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen