©  EPA-EFE

Politieke crisis in Italië: president weigert ontslag van premier Mario Draghi

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft donderdag op een ministerraad zijn ontslag aangekondigd. Dat heeft zijn kabinet bekendgemaakt. De Italiaanse president heeft zijn ontslag geweigerd.

Bron: BELGA

De voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank had eerder aangegeven te zullen opstappen als coalitiepartner Vijfsterrenbeweging niet zou instemmen met een pakket aan steunmaatregelen. Donderdag kondigde de anti-establishmentpartij aan de stemming in de Senaat te zullen boycotten, waarna Draghi de handdoek in de ring gooide.

De stemming had betrekking op een steunpakket ter waarde van tien miljard euro. Dat moest dienen om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de torenhoge inflatie. De Vijfsterrenbeweging vond het pakket echter te mager, waardoor het de stemming besloot te boycotten.

De 74-jarige Draghi trok daarna naar president Sergio Mattarella, maar die aanvaardde zijn ontslag niet. Mattarella vroeg Draghi om het parlement toe te spreken om een duidelijk beeld van de politieke situatie te krijgen.

Draghi werd binnen zijn brede coalitie al maanden onder druk gezet door verschillende partijen om de economische hervormingen af te zwakken en zijn regering te herschikken. Met zijn ontslag komt het land nog meer in de politieke instabiliteit terecht. Italië heeft namelijk ook af te rekenen met een energiecrisis, droogte en een torenhoge staatsschuld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer