Het vrachtvliegtuig stortte neer in landbouwgebied.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Vrachtvliegtuig met Servische wapens voor Bangladesh neergestort in Griekenland, "uren later nog explosies" 

In het noorden van Griekenland is een vrachtvliegtuig met een grote lading wapens aan boord neergestort. Alle 8 inzittenden kwamen om het leven. Het vliegtuig vervoerde wapens van Servië naar Bangladesh. Ooggetuigen zeggen dat ze uren na de crash nog explosies hoorden.

Het vrachtvliegtuig van de Oekraïense maatschappij Meridian Air Cargo, een Antonov An-12BK, was op weg van Nis in Servië naar Amman in Jordanië. Boven de Egeïsche Zee (tussen Griekenland en Turkije) keerde de piloot terug naar het noorden omdat er een probleem was met een van de motoren.

De piloot had de toelating gevraagd om een noodlanding te maken op de luchthaven van Kavála (zie kaart onderaan), maar het vliegtuig haalde het niet. Rond 23 uur plaatselijke tijd stortte het zo'n 40 kilometer ten westen van de luchthaven neer, in landbouwgebied tussen de dorpen Palaiochori en Antifilippi.

BEKIJK - "Rond kwart voor 11 gisteravond vloog hier een brandend vliegtuig voorbij", getuigt de burgemeester van Paggaio in de buurt van de stad Kavala:

Videospeler inladen...
Brokstukken van het vrachtvliegtuig.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Het Servische ministerie van Defensie bevestigt dat er 8 mensen zijn omgekomen. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken hadden ze allen de Oekraïense nationaliteit. De Oekraïense maatschappij Meridian voert naar verluidt chartervluchten uit over de hele wereld en werkt ook nauw samen met de NAVO en de Verenigde Naties om "dringende vracht" te leveren. Er zou geen verband zijn met de oorlog in Oekraïne.

Na de crash brak een enorme brand uit. Het vliegtuig zou urenlang in brand hebben gestaan. Ooggetuigen meldden dat ze nog voor de crash in de lucht een vuurbal en een rookpluim hadden gezien.

Bewoners filmden het moment van de crash:

De lokale brandweer had het al snel over "gevaarlijke materialen" aan boord. Ooggetuigen vertelden aan Griekse media dat ze enkele uren na de crash nog altijd explosies hoorden. De crash veroorzaakte ook een stroomonderbreking in de omgeving. 

Het Servische ministerie van Defensie bevestigde later op de dag dat het vliegtuig een grote lading wapens vervoerde van Servië naar Bangladesh, via tussenstops in Jordanië, Saudi-Arabië en India. Het ging onder meer over mortiergranaten. Alles samen zo'n 11,5 ton.

De brandweer kwam kort na de crash ter plaatse, maar trok zich wegens gevaar op explosies op een bepaald moment terug van de plek van het ongeval en stelde een veiligheidszone in. Twee brandweermannen werden in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen, wegens toxische stoffen. Vanmorgen begonnen explosievenexperts bij dageraad met het onderzoeken van de lading, onder meer met een drone.

Meest gelezen