Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Alsmaar meer oproepen aan de Italiaanse premier Mario Draghi om aan te blijven

In Italië vragen meer dan 80.000 burgers, onder wie meer dan 1.000 burgemeesters, dat premier Mario Draghi niet zou opstappen. Ze hebben een petitie ondertekend die is opgestart door oud-premier Matteo Renzi. Eerder deze week heeft Draghi aangekondigd dat hij wil opstappen omdat zijn regering niet meer kan rekenen op de steun van de populistische Vijfsterrenbeweging. 

Drie dagen nadat de Vijfsterrenbeweging een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement heeft geboycot, hebben meer dan 80.000 Italiaanse burgers een petitie ondertekend waarin premier Draghi wordt gevraagd aan te blijven. Bij de ondertekenaars meer dan 1.000 burgemeesters, maar ook industriëlen, vakbondsleiders en veel gewone Italianen. Allemaal zijn ze verenigd in hun wens dat Draghi moet blijven.  

In de petitie wordt ook het "onverantwoordelijke gedrag" van de Vijfsterrenbeweging aangeklaagd.

Afgelopen donderdag kondigde Mario Draghi aan dat hij wil opstappen. Hij was de steun van de Vijfsterrenbeweging verloren nadat die populistische partij een vertrouwensstemming had geboycot. Draghi vond dat zijn regering daardoor niet langer een regering van nationale eenheid was en trok zijn conclusies. Maar president Sergio Mattarella heeft geweigerd zijn ontslag te aanvaarden. 

Mario Draghi is premier sinds begin vorig jaar. Zijn aanstelling betekende toen het einde van maanden van politieke instabiliteit en crisis. De voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, ook wel "Supermario" genoemd, loodste Italië uit de coronacrisis en wordt beschouwd als garantie voor politieke stabiliteit. Volgens waarnemers zou zijn aftreden slecht nieuws zijn voor Italië, dat in een diepe financiële crisis zit.

Het is nu afwachten wat Draghi gaat doen. Als hij woensdag inderdaad beslist dat hij opstapt omdat hij niet langer een regering van nationale eenheid kan leiden, rest president Mattarella weinig anders dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die zouden eind september kunnen plaatsvinden.

In elk geval hebben oud-premier Silvio Berlusconi van het rechtse Forza Italia en oud-minister Matteo Salvini van de rechts-radicale Lega in een gezamenlijke persmededeling al aangegeven dat zij voorstander zijn van vervroegde verkiezingen.

Meest gelezen