Popartbeeldhouwer Claes Oldenburg (93) overleden in New York

In New York is de Zweeds-Amerikaanse popartbeeldhouwer Claes Oldenburg overleden. Hij was 93 jaar oud. De in Zweden geboren beeldhouwer staat bekend om zijn kolossale sculpturen in de openbare ruimte van alledaagse voorwerpen, zoals een honkbalknuppel, een schaar, een uitgeknepen tube tandpasta of een wasknijper.

Oldenburg was samen met tijdgenoten Andy Warhol en Roy Lichtenstein een van de leidende figuren in de popartbeweging. "Kunst moet meer betekenen dan alleen het produceren van objecten voor galerijen en musea", zei hij in 1995.

Een kunstcriticus zei in 2017 nog in The New York Times dat het "gemakkelijk is om te vergeten hoe radicaal zijn werk was toen het de eerste keer verscheen". "Hij verbreedde de definitie van beeldhouwen, door het op de ene of andere manier meer toegankelijk te maken voor de mens, maar ook meer cerebraal." 

Oldenburg werkte van 1976 tot 2009 samen met zijn tweede vrouw, de in Nederland geboren Coosje van Bruggen. Het paar noemde dat een "echt artistiek partnerschap". Zijn echtgenote is in 2009 overleden.

Het werk van Oldenburg is in talrijke landen te zien, in ons land onder meer in het S.M.A.K. in Gent. In Washington D.C., waar ook onder meer een gom van een schrijfmachine (Typewriter Eraser) van hem tentoongesteld staat, stelde hij voor om het Washington Monument te vervangen door een gigantische schaar, want "zoals een schaar zijn de VS aan elkaar geschroefd, twee gewelddadige delen die voorbestemd zijn om samen te komen". 

Meest gelezen