Gent zet hittepatrouilles in om daklozen te helpen: "We brengen drinken en ondersteuning" 

De stad Gent zet vandaag 3 hittepatrouilleurs in die op zoek gaan naar dak- en thuislozen die hulp nodig hebben. "Ze hebben drinken bij zich en kunnen medische hulp inroepen bij uitdroging", zegt schepen Evita Willaert (Groen). "We mogen de zwaksten niet vergeten bij deze enorm hitte." 

Gent zet 3 hittepatrouilles in die in buitenwijken en parken, en aan het Sint-Pietersstation checken of er dak- en thuislozen zijn die hulp nodig hebben. "Gisteren hebben we al 2 patrouilles ingezet maar dat aantal drijven we op omdat de temperaturen hoger worden", verklaart schepen Willaert. "De patrouilles zoeken mensen die buiten slapen en nood hebben aan water. Ze checken ook of de dakloze medische zorgen nodig heeft en kunnen extra hulp inroepen bij uitdroging, als ze bijvoorbeeld in de zon geslapen hebben." 

"Dienst kent de mensen"

"Het gaat vaak om mensen die onze diensten kennen", verklaart Willaert. "De patrouilles bestaan uit straathoekwerkers en buurtstewards die meestal weten waar daklozen overal kunnen verblijven. Ze gaan dus gericht op zoek." 

Ik roep ook alle Gentenaars op om daklozen water te geven en mee zorg te dragen
schepen Evita Willaert (Groen)

Door de hittegolf moet de stad voor het eerst deze zomer de patrouilles inzetten, vorige zomer waren ze niet nodig. De stad roept ook alle Gentenaars op om mee een oogje in het zeil te houden. "De diensten benadrukken dat mensen niet bang hoeven te zijn om een dakloze te helpen en water te geven. Ze zullen daar positief op reageren," verklaart Willaert. Gentenaars kunnen ook contact opnemen met de stad om te melden waar hulp nodig is.

Dakloos tijdens de Gentse Feesten

De stad focust voor de huidige patrouilles op de gebieden buiten de binnenstad. "Door de Gentse Feesten is er in het centrum veel sociale controle, er zijn verschillende diensten aanwezig en ook de politie houdt er mee toezicht.  Daar is het ook een goed idee om iemand aan te spreken die overdag in de hitte een dutje doet maar toch is de context niet -hetzelfde. 

Analogie met de vorstpatrouille

Gent gebruikt voor de hittepatrouilles hetzelfde systeem als bij vorstpatrouilles, ook dan stuurt de stad mensen uit om op zoek te gaan naar dak- en thuislozen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben. 

Meest gelezen