© RDr

© RDr

© RDr

© RDr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zilverschoon II uit de startblokken

Bocholt heeft ambitie om voor elke 65-plusser een toegankelijke, kwaliteitsvolle en betaalbare zorg en welzijn op maat aan te bieden. Samen met het OCMW, het rustoord, de thuiszorg en diverse andere verenigingen werd de basis gelegd voor een zorgstrategisch plan ouderenzorg, Zilverschoon II. De belangrijkste input voor Zilverschoon II kwam er na een boeiend netwerkmoment, waarbij afgevaardigden van verenigingen en een 90 tal Bocholtse senioren een hoofdrol speelden.

Roger Dreesen

Verwacht wordt dat het aantal senioren nog zal groeien de komende jaren. In Bocholt telt men de komende jaren meer dan honderd 90 plussers. Kortom, een belangrijke doelgroep. “We spelen in op de verwachtingen en onderzoeken samen met een belangrijke groep van inwoners de toekomst. Het debat gaat onder meer over het nieuwe woonzorgcentrum in Kaulille, over vereenzaming, mantelzorg en de thuiszorg”, zegt OCMW- voorzitter Marc Vanherk.

“De nieuwe initiatieven en projecten rond zorg komen in eerste instantie tegemoet aan de toenemende en steeds complexer wordende zorgvraag van deze belangrijke doelgroep”, opende burgemeester Stijn Van Baelen het debat.

"Het contact tussen verenigingen, met de burgers en het OCMW en het gemeentebestuur vinden we belangrijk. Vandaar dit inspraak- en overlegmoment”, zegt Marc Vanherk, OCMW voorzitter. De beleidsadviezen die voorkomen uit dit overleg zijn nuttig, het college van burgemeester en schepenen engageert zich om de adviesen grondig te onderzoeken. “De resultaten van deze infodag zijn belangrijk voor het toekomstig seniorenbeleid en het lokaal sociaal beleidsplan”, aldus Vanherk.

Onder meer de toenemende digitalisering, het opzetten van een vroegtijdig zorgplan en dit plan omzetten naar levensplan, dat zijn de uitdagingen. “Hoe pak je een thuiszorgdienst en een inloophuis aan? Met ‘Oud maar niet out’ zoeken we samen naar oplossingen voor de vereenzaming in onze maatschappij”, gaat Vanherk verder.

Andere thema 's waren: Hoe ga je om met dementie en depressie? Hoe ziet het woonzorgcentrum van de toekomst er uit? De grootste uitdaging blijft: ‘Oost west, thuis best’. "Ons doel is de zorgbehoevende senioren zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten wonen en leven. Welke voorzieningen en diensten zijn hiervoor nodig en hoe kunnen de senioren zelf hun steentje bijdagen tot gelukkig ouder worden?” besluit Vanherk.

Meer info: OCMW Bocholt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer