Ranil Wickremesinghe
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Failliet Sri Lanka heeft nieuwe president, maar niet degene op wie bevolking had gehoopt

In Sri Lanka wordt interim-president Ranil Wickremesinghe (73) de nieuwe president. Hij moet het land uit een diepe economische crisis trekken en de orde herstellen na het maandenlange straatprotest. Het parlement heeft hem verkozen, maar bij de bevolking is hij allesbehalve populair. 

Ranil Wickremesinghe volgt Gotabaya Rajapaksa op, die vorige week ontslag nam en naar het buitenland vluchtte. Zijn ontslag is het gevolg van maandenlang straatprotest tegen de zware economische crisis in het land. Sri Lanka is zo goed als failliet.

Het straatprotest kende vorige week een gewelddadige climax in de bestorming van het presidentiële paleis en de ambtswoning van de premier én het in brand steken van zijn privéwoning. Op dat moment was Wickremesinghe premier, de man die nu president wordt. Hij was toen net Mahinda Rajapaksa opgevolgd, de broer van de voormalige president.

Wickremesinghe moet Sri Lanka nu uit het diepe dal trekken. Hij blijft tot 2024 aan de macht. Of de onvrede bij de bevolking met zijn aanstelling zal afnemen, is nog maar de vraag. Wickremesinghe is allesbehalve populair, getuige het in brand steken van zijn huis. De demonstranten wilden niet alleen de president weg, ook de toenmalige premier.

Wickremesinghe is een bondgenoot van de Rajapaksa's, de familie die al jaren de macht in handen heeft in Sri Lanka. Hij was eerder al zes keer premier en is al 45 jaar actief in de Sri Lankaanse politiek. Volgens vele Sri Lankanen heeft hij het land mee in een economische crisis gestort.

Wickremesinghe zal als president verder onderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds over een reddingspakket van maximaal 3 miljard dollar.

Meest gelezen