Wateroverlast in de Westhoek: “Heel mijn café onder water”

In de Westhoek viel gisteren tot negentig liter neerslag per vierkante meter. Dat zorgde voor wateroverlast aan de kust, in Veurne, Lo-Reninge en delen van Poperinge. Brandweer Westhoek had er haar handen mee vol.

De schade is verspreid over de Westhoek. In Veurne is een parkeergarage ondergelopen, in Abele en Watou kwamen enkele hopvelden en akkers blank te staan. Dat leidde tot modderstromen in de omgeving. Aan de Trappistenweg stroomde het water Café De Nieuwen Appel binnen. Ook de Kattestraat in Poperinge kende hinder. Daar moest de brandweer zandzakjes leggen.

Een kippenkwekerij in de Korte Wildeweg in Poperinge dreigde eveneens onder water te lopen, met alle gevolgen vandien. De brandweer heeft het waterpeil daar snel genoeg kunnen laten zakken, waardoor de kippen gered waren. De meeste brandweerinterventies waren afgelopen tegen middernacht.

Zelfs de nieuwe buitenbar is overstroomd
Marleen Hommez, cafébazin

Tweede keer

Voor Café De Nieuwen Appel is de overstroming een mokerslag. Het café is bekend voor het volksspel Boltra, en krijgt daar veel reservaties voor. “Maar alle reservaties voor de nationale feestdag moet ik afzeggen,” zegt cafébazin Marleen Hommez. “Ik kan de mensen niet in de modder laten zitten.”

Het water kwam niet vanaf de grond binnen in het café. “Plots zag ik water uit de spots in het plafond komen”, vertelt Hommez. “Het water stond plots overal, zelfs in de nieuwe buitenbar.” Dat is een ramp voor de cafébazin, die dit niet voor de eerste keer meemaakt: “Bij de overstromingen van vorig jaar stond het water hier ook al binnen!”

De cafébazin zucht onder de nieuwe tegenslag: "De verzekeraar heeft de schade van vorige zomer nog maar net uitbetaald en nu zit ik weer vast. Het was al moeilijk genoeg met corona, nu komt deze schade er nog eens bij."

Maar Hommez is de hulpdiensten dankbaar voor hun hulp: “De brandweer was enorm snel ter plaatse, gelukkig. Er zijn ook nog wat klanten komen helpen en die hebben alles mee leeggepompt. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Meest gelezen