EU-lidstaten verzetten zich tegen gasplannen Commissie

Vandaag zitten de Europese ministers van Energie samen om de plannen te bespreken. © ap

Drie lidstaten geven aan dat ze het gasreductieplan van de Europese Commissie niet zullen steunen. Verder zitten nog negen lidstaten met vragen. Het plan vraagt lidstaten om vijftien procent gas te besparen.

Dario Van Fleteren

Onder meer de EU-ambassadeurs van Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Malta, Nederland, Polen en Portugal trokken woensdag bezorgd naar de vergadering. Dat de Commissie zomaar een plan op tafel werpt over hun energiebeleid - grotendeels een nationale bevoegdheid - baart hen zorgen. Volgens het plan moet tegenover de vorige vijf jaar vijftien procent gas bespaard worden. In eerste instantie op vrijwillige basis, maar in nood kan de commissie die doelstelling afdwingen.

‘Lidstaten moeten het laatste woord krijgen’, zo klonk het antwoord op de soloslim van de Commissie. Griekenland, Portugal en Spanje zeggen nu al dat ze het plan niet steunen. Ze vinden een one fits all-aanpak niet ideaal. De drie importeren amper gas van Russische oorsprong. Elke lidstaat heeft zijn verschillen, waarmee het plan onvoldoende rekening houdt, zo luidt de kritiek. Ook Polen geeft aan dat het op die lijn zit.

‘Wachten is geen goed idee’

De Commissie, die de plannen woensdag uit de doeken deed, zegt dat nog langer wachten met ingrijpende maatregelen geen goed idee is. Zo wordt gas nog duurder en dansen we nog meer naar de pijpen van Rusland, klonk het.

Vandaag zitten de Europese ministers van Energie nog samen om de plannen te bespreken. Op een speciale vergadering volgende dinsdag heeft het gasplan de steun van zeker vijftien lidstaten nodig.