Arie Kievit

Verlenging Doel 4 levert Beveren 2 miljoen euro per jaar op

Door de beslissing van de federale regering om kerncentrale Doel 4 te verlengen, kan de gemeente Beveren nog 10 jaar langer belastingen innen. Het gaat onder meer over inkomsten uit grondbelasting en motorenbelasting. Met het verlies aan inkomsten van die centrales was al rekening gehouden in de meerjarenplanning van de gemeente. Maar door het openhouden van Doel 4, krijgt de gemeente Beveren vanaf 2026 nog tien jaar extra inkomsten.

Het princiepsakkoord over de verlenging van de kerncentrale Doel 4 is goed nieuws voor de financiën van de gemeente Beveren, waar de reactor gevestigd is. "Het akkoord is een opsteker voor onze gemeente. Door de verlenging van Doel 4 kunnen we nog 10 jaar langer belastingen innen", klinkt het bij burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V).

Vanaf volgende legislatuur

Energiemaatschappij Engie betaalt 2 belastingen aan de gemeente. "Enerzijds betalen ze onroerende voorheffing, beter bekend als grondlasten. Anderzijds betalen ze ook een motorenbelastingen. En omdat het hier over een kerncentrale gaat, ligt die hoger dan bij een gewone motorenbelasting."

Beveren had bij de meerjarenplanning geen rekening gehouden met de verlenging van Doel 4 en dus ook niet met de extra belastingen. "Het is moeilijk om er een exact bedrag op te plakken, maar de verlenging van Doel 4 zal ons toch om en bij de 2 miljoen euro per jaar opleveren", klinkt het bij burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Aangezien de belastingen pas vanaf 2026 gelden, zal de volgende legislatuur deze inkomsten pas kunnen innen." 

Meest gelezen