Radio2

Pyromaan steekt haag naast huis in brand in Ieper, toevallige voorbijgangers maken bewoners wakker

De politie heeft een pyromaan opgepakt die 's nachts een haag in brand stak in Ieper. Toevallige voorbijgangers maakten de bewoners van het huis wakker. "Ik schrok me rot, vooral toen ik iemand brand hoorde roepen”, zegt bewoner Mathias Hennin.

De muzikanten van een coverband waren donderdag rond middernacht naar huis aan het rijden, toen ze plots een haag  in brand zagen staan. Een paar bandleden verwittigden meteen de hulpdiensten. "En ik ging op de ramen en deuren van de woning achter de haag kloppen", vertelt bandlid Bart Brasseur.

Daar lagen Dorine Meeuw, Johan Vercruysse en de 6-jarige Milan Hennin te slapen. “Ik schrok me rot toen ik iemand brand hoorde roepen", vertelt Mathias Hennin. Hij was als enige in het huis nog wakker.

Toen het vuur gedoofd was, waren stukjes karton te zien tussen de verbrande sparrenbomen

Bewoner Mathias Hennin

De bewoners stormden naar buiten en probeerden de brand te blussen met een tuinslang en emmers water. De haag bestaat uit sparrenbomen en loopt helemaal rond de woning. "Het vuur verspreidde zich snel en bedreigde ons huis", zegt Dorine.

De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen op de woning van de familie. Maar de brievenbus en zo’n vijftien meter haag zijn volledig vernield. "Toen het vuur gedoofd was, waren stukjes karton te zien tussen de verbrande sparrenbomen. Het ging om de resten van papier en karton, die op drie meter van de haag gezet waren voor de afvalophaling ’s anderdaags", zegt Mathias. “Iemand had alles tegen en tussen de haag gezet en in brand gestoken, mogelijk met brandversnellers."

Verdachte opgepakt

Even na de brand zou de politie een verdachte opgepakt hebben in de buurt. Het zou gaan om iemand die eerder al brand gesticht heeft. "In het belang van het onderzoek kunnen we op dit moment geen extra informatie geven", zegt Glenn Verdru van de politiezone Arro Ieper.

"We zijn de muzikanten uit Zulte enorm dankbaar. Zonder hen hadden we dit misschien niet overleefd. We gaan hen eens goed trakteren", besluit Mathias.

Radio2

Meest gelezen